Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мениеров синдром – какви са симптомите и причините?

Мениеровият синдром е състояние, което се характеризира с рецидивиращ (повтарящ се) световъртеж, загуба на слуха и шум в ушите (тътен, бръмчене, звънене и др.).

Мениеровият синдром е кръстен на френския лекар Проспер Мениер, който пръв описва това заболяване през 1861 г. Това е аномалия в рамките на вътрешното ухо. Особена течност, наречена ендолимфа, се движи в ципестия лабиринт на полу- окръжните канали, разположени в костния лабиринт на вътрешното ухо. Когато главата или тялото се движат, ендолимфата също се движи, а нервните рецептори в ципестия лабиринт изпращат сигнали до мозъка за движението на тялото. Смята се, че промяната в обема на ендолимфната течност, отокът или разкъсването на полуокръжните канали предизвиква признаците на мениеровия

Мениеровият синдром е аномалия в рамките на вътрешното ухо
Мениеровият синдром е аномалия в рамките на вътрешното ухо

синдром.

Причини и симптоми

Причини

Причината за мениеровия синдром не е известна, но учените изследват няколко възможни причини, включително високия шум, вирусните инфекции и промените в моделите на притока на кръв в структурите на вътрешното ухо. Тъй като мениеровият синдром често се среща в повече членове на едно семейство, изследователите търсят причината и в генетичните фактори.

Една от областите на изследвания е обещаващи резултати се съсредоточава върху възможната връзка между мениеровия синдром и мигрената. Самият д-р Мениер предполага тази възможност, но първоначалните проучванията натрупват противоречиви резултати. Немско проучване, публикувано в края на 2002 г., съобщава, че мигрената се наблюдава при 56% от пациентите с диагноза мениеров синдром в сравнение с 25% при тези, които не страдат от мигрена. Учените отбелязват, че са необходими по-нататъшни проучвания, за да се определи точното естество на връзката между двете нарушения.

Изследване, публикувано в края на 2002 г., съобщава, че има значително увеличение на броя на CD4+ клетките в кръвта на пациенти с остър пристъп на мениеров синдром. CD4+ клетките са подтип на Т-клетките, които се произвеждат в тимусната жлеза и регулират отговора на имунната система към заразени или злокачествени клетки. Необходими са допълнителни данни за изясняването на ролята им за мениеровия синдром.

Друг възможен фактор за развитието на заболяването е загубата на миелин от клетките, обграждащи вестибуларните нервни влакна. Миелинът е белезникав мастен материал в клетъчната мембрана на т.нар. шванови клетки, които образуват обвивка около някои нервни клетки. Той действа като електрически изолатор. През 2002 г. екип от изследователи в Университета на Вирджиния съобщава, че вестибуларните нервни клетки при пациенти с едностранен мениеров синдром са се демиелинизирали, т.е. те са загубили своята защитна „изолация“. Изследователите проучват възможността вирусно заболяване или разстройство на имунната система да е отговорно за демиелинизацията на вестибуларните нервни клетки.

Симптоми

Симптомите на мениеровия синдром са свързани с промяна в обема на течността в лабиринта на вътрешното ухо. Симптомите включват тежка замаяност или световъртеж, шум в ушите, загуба на слуха, както и усещане за болка или натиск в засегнатото ухо. Те се появяват внезапно, могат да продължат до няколко часа и това може да се случва често – всеки ден, или рядко – веднъж годишно. Обикновено включват световъртеж, шум в ушите и загуба на слуха; но при някои хора мениеровият синдром може да се прояви само с един симптом, като случаен пристъп на лек световъртеж или периодичен силен шум в ушите.

Пристъпите на тежък световъртеж могат да принудят болния да седи или лежи и могат да бъдат придружени от главоболие, гадене, повръщане или диария. Слухът може да се възстановява между кризите, но постепенно с течение на времето да става по-зле.

Мениеровият синдром започва обикновено на възраст между 20 и 50 години; но въпреки това не е необичайно за възрастните хора да развият болестта без анамнеза (предходна история) на симптомите. Мъжете и жените в еднаква степен страдат от мениеровия синдром. При повечето пациенти само едното ухо е засегнато, но при около 15% от случаите и двете уши са увредени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *