Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекуват различните видове анемия?

Анемията е състояние, характеризиращо се с по-ниски от нормалните стойности на здрави червени кръвни телца или хемоглобин.

Тъканите на човешкото тяло се нуждаят от редовни доставки на кислород, за да бъдат здрави. Червените кръвни телца съдържат хемоглобин, който им позволява да доставят кислород в тялото. Те живеят приблизително до 120 дни. Когато умрат, желязото, което съдържат, се връща в костния мозък и се използва за създаване на нови червени кръвни телца. Анемията може да се развие при тежки кръвоизливи, причиняващи значителни загуби на желязо. Също така тя се проявява, когато се забавя произвеждането на червени кръвни телца, или времето, за което те умират, се съкращава. Анемията може да бъде в лека, умерена или тежка степен, като последната би могла да доведе до животозастрашаващи усложнения.

Идентифицирани са над 400 различни видове анемия. Много от тях са редки. По-често срещаните видове анемия са:
– Желязодефицитна анемия
– Анемия при дефицит на фолиева киселина
– Пернициозна анемия (с дефицит на витамин В12)
– Витамин С-дефицитна анемия
– Автоимунна хемолитична анемия
– Хемолитична анемия
– Сърповидно-клетъчна анемия

Анемията може да се развие при тежки кръвоизливи
Анемията може да се развие при тежки кръвоизливи

– Апластична анемия
– Анемия при хронични заболявания

Причини и симптоми
Анемията се причинява от кървене, намалено производство на червени кръвни телца или повишено разрушаване на червени кръвни телца. Неправилният хранителен режим може да допринесе за анемия вследствие на дефицит на витамини или желязо, при които не се произвеждат достатъчно червени кръвни телца. Наследствените фактори и някои болести могат да повишат скоростта на унищожаването им. Въпреки това прекомерното кървене е най-честата причина за анемия и бързината, с която протича загубата на кръв, има значително влияние върху тежестта на симптомите. Хроничната загуба на кръв може да се дължи на следното:
– Обилна менструация
– Хемороиди
– Кръвотечение от носа
– Рак
– Стомашно-чревни тумори
– Дивертикулоза
– Полипоза
– Язва на стомаха
– Продължителна злоупотреба с алкохол
Острите кръвозагуби обикновено се дължат на следното:
– Раждане
– Наранявания
– Разкъсани кръвоносни съдове
– Хирургическа интервенция

Желязодефицитна анемия
Желязодефицитната анемия е най- често срещаната форма на анемия по целия свят. В Съединените щати желязодефицитната анемия засяга около 240 000 малки деца между една и две години и 3,3 милиона жени в детеродна възраст. Тя се среща по-често при по-големи деца и при възрастни над 50 години, рядко се среща при юношите и младите мъже.

Желязодефицитната анемия започва постепенно. Нарушенията започват, когато организмът губи повече желязо, отколкото получава чрез храната и други източници. Поради изчерпаните запаси желязото не е достатъчно, за да задоволи нуждите на червените кръвни телца и заради това те стават все по-малко. В този ранен етап на анемията червените кръвни телца изглеждат нормално, но техният брой намалява. Тогава тялото се опитва да компенсира недостига на желязо чрез произвеждане на повече червени кръвни телца, които обикновено са по-малки от нормалните.

Слабостта, умората и чувството на изтощение могат да са признаци на лека анемия. Други такива са: бледа или жълтеникава кожа, липса на цвят в гънките на дланта, на венците, в основата на ноктите, безцветна лигавица на клепачите. При слабост, умора, задух, чувство за слабост и замаяност сигурно се касае за тежка анемия. Други симптоми за това са:
– Ангина пекторис (болка в гърдите)
– Главоболие
– Невъзможност за концентрация и/или загуба на паметта
– Възпаление на устата (стоматит) или езика (глосит)
– Безсъние
– Нарушения на сърдечния ритъм
– Загуба на апетит
– Сухи, чупливи или набраздени нокти
– Учестено дишане
– Ранички в устата, гърлото или ректума
– Изпотяване
– Подуване на ръцете и краката
– Жажда
– Тинитус (шум в ушите)
– Необяснимо кървене или синини
– Извратен вкус (стремеж да се дъвчат лед, мазилка или пръст)

Анемия при дефицит на фолиева киселина
Анемията при дефицит на фолиева киселина е най-честият вид мегалобластна анемия, в която червените кръвни телца са по-големи от нормалното. Тя се причинява от дефицит на фолиева киселина (витамин, необходим на тялото, за да произвежда нормални кръвни телца). Анемията при дефицит на фолиева киселина е особено честа при децата и тийнейджърите. Въпреки че това състояние обикновено е резултат от непълноценно хранене, понякога се дължи на невъзможност да се усвоява достатъчно фолиева киселина от следните храни:
– Яйца
– Риба
– Листни зеленчуци
– Месо
– Мляко и сирене
– Гъби
– Мая

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на заболяването чрез нарушено усвояване на витамин С, необходим на тялото, за да абсорбира фолиевата киселина. Тази анемия може да доведе до усложнения по време на бременността, когато тялото на жената се нуждае от осем пъти повече фолиева киселина.

Пернициозна анемия (дефицит на витамин В12)
Тя се среща по-рядко от анемията при дефицит на фолиева киселина и е друг вид мегалобластна анемия. Развива се, когато тялото не абсорбира достатъчно от този хранителен елемент, необходим за създаването на червени кръвни телца. Витамин В12 се съдържа в месото и зеленчуците.

В организма се съхраняват големи количества от В12, ето защо този тип анемия не може да бъде установен до четири години след забавянето или спирането на усвояването на В12. Произтичащото от това спадане при произвеждането на червени кръвни телца може да доведе до следните проблеми:
– Загуба на контрол над мускулите
– Загуба на чувствителността на ръцете и краката
– Болезненост или парене на езика
– Загуба на тегло
– Цветна слепота за жълти и сини цветове

Най-често срещаната й форма е злокачествената. Хората, консумиращи месо или яйца получават достатъчно В12, но дефицитът на този витамин обикновено е резултат от лошото му усвояване (резорбция) от организма. Това състояние може да се прояви при хора, които са претърпели операции на стомашночревния тракт. Също и при намалено производство на фактора, съдържащ се в химическия секрет на стомашната лигавица, който спомага за абсорбирането на витамин В12 в тънките черва. Симптомите на злокачествената анемия включват проблеми с движението или равновесието, зачервен език, изтръпване на ръцете и краката, объркване, депресия и загуба на паметта. Злокачествената анемия може да увреди и гръбначния мозък. Лекарят трябва да бъде уведомен незабавно, когато се появят такива симптоми.

Злокачествената анемия обикновено засяга хората между 50-60 години. Неправилното или небалансирано хранене увеличават риска от развитие на тази анемия. За това допринасят и захарният диабет, гастритът, ракът на стомаха, стомашни операции, заболявания на щитовидната жлеза, както и фамилна анамнеза за злокачествена анемия.

Витамин С-дефицитна анемия
Това е рядко заболяване, при което костният мозък произвежда ненормално малки червени кръвни телца. То е резултат от тежко и дългогодишно непълноценно хранене.

Хемолитична анемия
Съществуват вродени хемолитични анемии и придобити при които инфекция или антитела разрушават червените кръвни телца по-бързо, отколкото костният мозък може да ги замени.
Хемолитичната анемия може да доведе до увеличаване на далака в резултат на ускореното унищожаване на червените кръвни телца (хемолиза). Други усложнения могат да бъдат болка, шок, камъни в жлъчката и други сериозни здравословни проблеми.

Таласемия
Таласемията (наследствена форма на хемолитична анемия) е предизвикана от неспособността на организма да произвежда нужното му количество хемоглобин. Има два вида таласемия, в зависимост от това коя аминокиселинна верига е засегната. (Хемоглобинът се състои от четири вериги аминокиселини.) При алфа-таласемията налице е дисбаланс в произвеждането на алфа-веригата на аминокиселините; в бета-таласемията налице е дисбаланс в бета-веригата. Алфа-таласемията най-често засяга чернокожите; бета-таласемията най-често засяга хората с прадеди от районите на Средиземно море и Югоизточна Азия.

Заболяването се характеризира с произвеждането на червени кръвни телца, които са изключително малки и крехки. Таласемията засяга само хората, които наследяват гена за него и от двамата си родители (автозомно-рецесивно унаследяване).

Автоимунна хемолитична анемия
Автоимунната хемолитична анемия с топлинни антитела е най-често срещаният тип на това заболяване. То се проявява, когато тялото произвежда автоантитела, които реагират е червените кръвни телца (еритроцити). Засегнатите еритроцити се унищожават от далака, черния дроб или костния мозък.
Автоимунната хемолитична анемия е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Около една трета от пациентите, които страдат от автоимунна хемолитична анемия, имат също и лимфом, левкемия, лупус или заболяване на съединителната тъкан.

При автоимунната хемолитична анемия със студови антитела организмът атакува червените кръвни телца при или под нормалната телесна температура. Острата форма често се проявява при хора, които са прекарали пневмония, инфекциозна мононуклеоза или други остри инфекции. Тя има тенденция да бъде лека и краткотрайна и изчезва без лечение.

Хроничната автоимунна хемолитична анемия със студови антитела се среща по-често при жените и засяга основно тези над 40 години, страдащи от артрит. Това състояние обикновено трае за цял живот и има някои усложнения. Освен това излагането на ниски температури може да ускори унищожаването на червените кръвни телца, което води до умора, ставни болки и промяна на цвета на ръцете.

Сърповидно-клетъчна анемия
Сърповидно-клетъчната анемия е хронично, нелечимо състояние, при което организмът произвежда дефектен хемоглобин, което принуждава червените кръвни телца да приемат необичайната форма на полумесец. За разлика от нормалните овални телца, крехките сърповидни телца не могат да получават достатъчно хемоглобин, за да подхранват тъканите на тялото. Деформираната форма затруднява преминаването на сърповидните кръвни телца през тесните кръвоносни съдове. Когато капилярите се запушат, е възможно да се стигне до опасното за живота състояние, наречено сърповидно-клетъчна криза.
Сърповидно-клетъчната анемия е наследствено заболяване. То почти винаги засяга хора от африкански или средиземноморски произход. Дете, което наследява гена на болестта и от двамата си родители, ще се разболее, но дете, което наследява гена само от единия, ще бъде носител, но няма да се разболее (автозомно-рецесивно унаследяване).

Апластична анемия
Понякога лечима чрез трансплантация на костен мозък, но е потенциално фатален изход, апластичната анемия се характеризира с намалено произвеждане на червени и бели кръвни телца и тромбоцити (телца във формата на диск, които позволяват на кръвта да се съсирва). Това разстройство може да бъде наследствено или придобито в резултат на неотдавнашно тежко заболяване, продължително излагане на въздействието на химични вещества или използването на противоракови и някои други лекарства.
Анемия при хронични заболявания

Рак, хронична инфекция или възпаления на бъбреците и черния дроб често водят до лека или умерена анемия. Хроничната чернодробна недостатъчност обикновено има най-тежки симптоми.

Диагноза
Личната и семейна история на болестта може да предположи появата на определени видове анемия. Кръвните лабораторни тестове за измерване процента на еритроцитите или количеството на хемоглобина се използват за потвърждаване на диагнозата и за определяне вида на анемия, причиняваща симптомите на пациента. Рентгеновите изследвания могат да бъдат използвани за определяне на евентуален източник на кървене.

Лечение
При хора с анемия, причинена от неправилно хранене, трябва да се промени хранителният режим, да се включат повече витамини, минерали и желязо. Храни като червено месо, сушени плодове и боб, черен дроб, птиче месо, обогатен хляб и зърнени храни са най-добрите източници на желязо. Освен това консумирането на храни, богати на витамин С, като например цитрусови плодове и сокове, може да стимулира усвояването на желязо.

При пациенти с диагноза желязодефицитна анемия следва да се направи цялостна проверка на здравния статус и анамнезата за определяне на причината за анемия, особено при подозрения за хронична или остра загуба на кръв. Това ще определи вида на лечението.

Анемия, дължаща се на хранителен дефицит, обикновено може да се лекува амбулаторно с хранителни добавки, съдържащи желязо, или с инжекции с витамин В12. При хора с анемия при дефицит на фолиева киселина трябва да се прилагат перорално заместители на фолиевата киселина. Пациентите с витамин С-дефицитна анемия могат да бъдат излекувани, като всеки ден им се дават добавки с витамин С.

Много често лечението на желязодефицитна анемия се фокусира върху добавянето на богати на желязо храни в диетата или на техники за подобряване на циркулацията и храносмилането. Добавките, съдържащи желязо, особено тези с железен цитрат (при които е по-малко вероятно да се причини запек), могат да се прилагат в комбинация с билки, богати на желязо. Някои богати на желязо билки са: глухарче, магданоз и коприва. Хомеопатичното средство Ferrum phosphoricum (железен фосфат) също може да бъде от полза.

По следната рецепта може да бъде направен богат на желязо растителен стимулант:
-Накисват се 14 г корен на къдрав лапад и още толкова корен от глухарче в 1 л преварена вода за 4-8 часа.
– Вари се до количество от една чаша.
– Отстранете от огъня и добавете половин чаша черна меласа, смесете добре.
– Да се съхранява в хладилник; приема се по четвърт чаша дневно.

Други известни билкови лекарства за подобряване на храносмилането се предписват и при лечение на желязодефицитната анемия. Тинтявата (жълта тинтява) се използва широко и в Европа за лечение на анемия и други смущения на хранителна основа. Горчивият вкус на тинтявата спомага стимулиране на храносмилателната система, като желязото и другите хранителни вещества стават по-лесно усвоими. Тази горчива билка може да бъде приготвяна като чай или да се купи генцианова тинктура.

Други билки, препоръчвани за подобряването на храносмилането, са:
– Анасон
– Ким
– Кимион
– Липа
– Сладък корен

Традиционното китайско лечение на анемия включва:
Акупунктура за стимулиране на отслабения далак.
– Азиатски женшен за възстановяване на енергията.
– Китайска ангелика за контрол на обилната менструация.
– Смес от китайска ангелика и китайски напръстник за изчистване жълтеникавия цвят на кожата.
– Астрагал за лечение на бледността и световъртежа.

Алопатично лечение
При лечение на анемия, причинена от прекомерна загуба на кръв, може да е необходима оперативна намеса. Преливането на еритроцитната маса може да послужи за стимулиране на еритропоезата.

Може да е необходимо оперативно лечение при обилни менструации, кървящи язви, полипи (израстъци или възли) на червата.

При пациенти с таласемия обикновено не е необходимо лечение. Въпреки това, при хората с тежка форма може да се наложи периодична хоспитализация за преливане на кръв и/или трансплантация на костен мозък.

Сърповидно-клетъчна анемия
Лечението на сърповидно-клетъчна анемия включва редовни изследвания на очите, имунизации против пневмония и инфекциозни болести, както и неотложна медицинска помощ при сърповидно-клетъчни кризи и тежки инфекции от всякакъв вид. Психотерапията може да помогне на пациентите да се справят с емоционалното въздействие на това заболяване.

Пернициозна анемия (с дефицит на витамин В12)
Необходимо е лечение през целия живот с инжектиране на В12 по схема, за да се контролират проявите на злокачествената анемия. Пациентът понякога трябва да ограничи физическата си активност, докато лечението не възстанови силата и баланса му.

Апластична анемия
Хората, които имат апластична анемия, са особено податливи на инфекции. Лечението на апластична анемия може да включва преливане на кръв и трансплантация на костен мозък, за да се подменят болните червени кръвни телца със здрави такива.

Анемия при хронични заболявания
Няма специфично лечение на този вид анемия, но лечението на причинилото я хронично заболяване може да облекчи това състояние. Тази анемия рядко е тежка. Но ако случаят е такъв, може да бъде предписано кръвопреливане или хормоналното лечение за стимулиране на произвеждането на червени кръвни телца.

Хемолитична анемия
Няма специфично лечение за автоимунната хемолитична анемия със студови антитела. Около една трета от пациентите с автоимунна хемолитична анемия с топлинни антитела реагират положително на високи дози кортикостероиди, интравенозно и перорално, които постепенно се намаляват, щом състоянието на пациента се подобри. На тези, които не се повлияват от медикаментозно лечение, се отстранява далака. Тази операция е успешна при около половината от пациентите. За останалите се предвижда лечение с имуносупресори.

Очаквани резултати
Анемия при дефицит на фолиева киселина и желязодефицитна анемия
Лечението им обикновено отнема от три до шест седмици. Пациентите трябва да продължат да приемат добавки още шест месеца след това, за да попълнят резервите си от желязо, и да се подлагат на периодични кръвни изследвания, за да бъде сигурно, че кървенето е спряло и не се е проявила анемия.

Пернициозна анемия
Въпреки че се счита за нелечима, редовните инжекции с витамин В12 водят до облекчаване на симптомите и премахват усложненията. Някои симптоми изчезват почти веднага след като започне терапията.

Апластична анемия
Апластичната анемия понякога може да бъде излекувана чрез трансплантация на костен мозък. Ако състоянието се дължи на имуносупресорни лекарства, симптомите могат да изчезнат след спирането на приема им.

Сърповидно-клетъчна анемия
Въпреки че сърповидно-клетъчната анемия не може да бъде излекувана, терапията помага на болните да живеят по-дълго и да водят по-продуктивен живот.

Таласемия
Хората с лека таласемия (алфа- таласемия в по-голяма или бета-таласемия в по-малка степен) водят нормален живот и не се нуждаят от лечение. При тези с тежка таласемия може да се наложи трансплантация на костен мозък. Генетичната терапия все още се изследва.

Хемолитична анемия
Придобитата хемолитична анемии като цяло е лечима, когато причината за появата й се премахне.

Превенция
Наследствената анемия не може да бъде предотвратена. Генетичната консултация може да помогне на родителите да получат информация относно предаването на болестотворните гени на децата си.

Избягването на прекомерна употреба на алкохол, балансираната диета, която съдържа много богати на желязо храни, и ежедневното приемане на мултивитамини може да подпомогне предотвратяването на анемия.

Методите за предотвратяване на различните видове анемия включват:
– Избягването на продължително излагане на въздействието на химични продукти и определени лекарства, които могат да причинят апластична анемия.
– Не се вземат лекарства, които предизвикват хемолитична анемия и не се ядат храни, които причиняват хемолиза (разрушаване на червените кръвни телца).
– Редовно инжектиране на витамин В12 за предотвратяване на злокачествена анемия, причинена от атрофичен гастрит или стомашна операция.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *