Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рибната църква в Асеновград има целебна сила!

В източната част на Асеновград, точно под Скалата в Бахча махала, се намира църквата, наричана от хората Рибната. Заради чудотворната икона на света Богородица и аязмото с лековита вода хората вярват, че посещаването на тази църква ще им донесе здраве, спокойствие и късмет.

ribna carkvaИсторията разказва, че църквата е построена на място, където преди векове е имало тракийско светилище. През XI век бил построен параклис, а през XIX век изградили църквата. В нея има великолепни икони, зографисани от Захари Зограф и одрински майстори.

В тази църква непрекъснато идват вярващи от цяла България с надеждата молбите им да бъдат чути и да получат блага вест. Млади жени, които нямат деца, прекарват нощта на Благовещение в храма, за да им помогне света Богородица да заченат.

Sveta_Bogorodica-BlagoveshtenieИконата на света Богородица

Хората вярват, че ако са болни или имат проблем и се нуждаят от бързо решение, е достатъчно да се помолят пред тази икона и ще получат бързо разрешение на ситуацията. Дори наричат иконата „Бързата света Богородица“. Чудотворният й лик помага и хората, чиито молби са чути от света Богородица, се връщат и даряват нещо – като благодарност, че желанието им е изпълнено. Всяка година, 25 дни след Великден, иконата на света Богородица се отнася в Бачковския манастир – още преди стотина години вярващите носели на ръце носилката с иконата чак до манастира, а днес тя се откарва със специален превоз.

Но и тогава, и сега всички са убедени, че ако придружават иконата в пътуването й до манастира и ако се докоснат до нея, тя ще им донесе здраве и щастие. След водосвета при пристигането в Бачковския манастир хората отнасят със себе си цветя от венеца, който обкичва иконата, защото и те са получили чудотворни сили от нея.

Шествието, с което иконата се отнася в Бачковския манастир, се прави, за да напомни на вярващите, че преди години иконата е дошла в Асеновград именно от манастира. А и днес вярващите отиват на този ден в манастира, за да се помолят едновременно на двете икони на Богородица – тази от Бачковския манастир и пристигналата от Асеновград. Има легенди, според които с всички участници в литийното шествие на този ден, ще се случи чудо. Всяка година участниците са все повече.

Параклисът „Св. Йоан Кръстител“ с аязмото

Стените на параклиса също като иконите са изографисани от Захари Зограф. В него е и аязмото с лековита вода, в която плуват рибки. Преди време имало поверие, че там има черна рибка, която могат да видят само праведните, чиито молитви Богородица е чула. Днес има няколко рибки и пак важи същото – видиш ли ги, молбата ти ще бъде изпълнена.

Аязмото се намира под параклиса – на по-долно ниво. И макар мястото при водата да е твърде малко, там непрекъснато се стичат много хора, които си наливат от водата (понякога в бутилки или дори в туби). А казват, че е и няколко капки са напълно достатъчни, за да усетиш лековитостта на водата.

Според историите за църквата и параклиса, когато основите на манастира били готови, изведнъж бликнала вода. Хората развъдили риба в аязмото, а по-късно разбрали, че водата е лековита – помага при проблеми с очите. Учени са се опитвали да обяснят състава на водата, да намерят обяснение за лечебните й свойства – те установили, че водата е изключително мека (което е необяснимо при непосредствената близост до варовиковите скали). Водата е съвършено чиста и напомня дъждовна.

4e6ma do carkvataИмето „Рибната“

Хората наричат църквата с това име заради рибките в аязмото и странния покрив на камбанарията, чието покритие наподобява люспи на риба. Според някои вярващи в покрива на църквата е вградена рибена люспа. Днес и чучурите на чешмите пред църквата са оформени като риби.

Още факти

Кьм края на миналия век специалисти решили да реставрират иконата с чудотворния лик на Божията майка. Когато изучавали иконата, установили, че под изображението има друг, по-стар слой. Но решението било да не се изследва стария слой, за да не бъде наранен горният. Така остава загадка какво точно изображение се крие под образа на Богородица.

Местните хора разказват история отпреди век: една вечер в околността започнали да се чуват клепала. Хората обърнали поглед към църквата и видели чудо: тя била осветена и сякаш в нея имало служба (чували се песни и гласове). И така – няколко часа. Вярващите и досега разказват за този случай като за „небесна служба“.

В параклиса на Рибната се пази стар гладиаторски камък, който бил открит близо до църквата преди 90 години. Оттогава той стои край аязмото. Единственият опит да бъде пренесен в музея приключил неуспешно: в църквата казват „Камъкът поиска да остане тук“, защото буквално в ръцете на носещите го камъкът се пречупил. Така останал и до днес край аязмото.

 

В Араповския манастир има целебен извор и чудодейна икона на Богородица!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 3 до “Рибната църква в Асеновград има целебна сила!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *