Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дълголетната любов пази от проблеми с алкохола и от депресия

Колкото по-дълга е една връзка, толкова повече са ползите за здравето

двама заедно
Дълголетната любов пази от проблеми с алкохола и от депресия

Онези, които предпочитат да сменят партньорите, най-вероятно ще сменят и здравния си статут.

Ново изследване, публикувано в British Journal of Psychiatry, показва, че мъжете и жените, които имат връзка от повече от 5 години, по-малко страдат от депресия и от всякакъв вид зависимости (алкохол, наркотици). При това няма значение дали са официално семейни, или просто се срещат.

Предишни изследвания показват, че бракът влияе положително върху психическото здраве. Специалисти от Нова Зеландия анкетират повече от 1000 души на възраст от 25 до 30 години, като им задават въпроси за отношенията им през последните 12 месеца. Проведени са изследвания и относно наличието при тези хора на симптоми за психически разстройства – депресия, тревожно разстройство, панически разстройства, фобии и токсикомания.

Специалистите установяват, че продължителните отношения са свързани с намаляването на темповете на психическото разстройство. Например до 30-годишна възраст признаци на депресия показват 15,6% от хората, които не са имали връзка, 23% от тези, които са имали отношения по-малко от две години, 9,8% от тези, които имат партньор от 2 – 4 години, и 9,2% с 5 и повече годишен стаж. Аналогични са показателите и със злоупотребата с алкохол и наркотици.

„Изследването показва, че отношенията влияят положително върху психическото здраве, като защитният ефект се укрепва с увеличаване на „стажа“. Причината може да бъде силната емоционална подкрепа и финансовата стабилност“, обясняват изводите си учените.

Изследователите откриват, че правовият статус – семейни или просто срещащи се, няма значение.

Изследването предполага, че хората, при които рискът да развият психически проблем е висок, трябва да полагат усилия за укрепването на отношенията с партньора и увеличаване на тяхната продължителност…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *