Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Царева поляна носи здраве на много вярващи!

Едва ли има друго място в България, за което да се носят толкова много легенди. Над десет свети, чудотворни места привличат тук вярващи, болни, търсещи изцеление на душата и тялото хора.

Tsareva poliana-paraklisЖивописното селце Царева поляна е разположено в южния централен регион на България, на 22 км югоизточно от град Хасково. През 2007 г. над селото бе издигнат голям метален кръст, около който се провежда събор и се прави курбан за здраве. През пролетта до кръста бе открит и параклис „Свети Георги“. Идват много хора, от цяла България. Търсят лек за една или друга болка, защото чудотворни места тук не липсват и легендите разказват за десетки, получили изцеление, пише „Журнал за езотерика”.

Аязмото „Свети Дух“

Намира се в местността „Орта борум“, на около 2 км южно от село Царева поляна. Тук, в нивата на братята Васил и Делчо Митеви, се появил преди време лековит извор. По-големият брат – Васил, сънувал, че в земята има лековита вода. Отишъл на мястото,което му се присънило, и започнал да копае. И водата бликнала. През 1954 г. над аязмото е построен параклис. Местните хора разказват, че водата е много лековита. Често тук водят малки деца, къпят ги със светената вода, за да оздравеят, а от дрехата им се връзва червен конец на близките храсти. Във водата пък се хвърля желязна пара, за да остане там болестта. Легендата разказва, че в нощта срещу празника Свети Дух лечебната сила на извора е най-голяма, затова болните остават и да пренощуват.

На сутринта се къпят или измиват с водата, оставят дарове и палят свещ.

Някои от местните хора са виждали над аязмото нагиздени красиви моми, самодиви. Казват, че именно те са пазителките на лековитата вода.

careva_polyana sv IliaЦърквата „Св. Илия“

Построена е през 1858 г. Султанското разрешение за строежа е получено с условието, че трябва да бъде издигната бързо и на ниско място. В изграждането й взели участие всички хора от селото и околностите. Храмът е наречен на св. Илия и е осветен на Илинден. Всяка година по това време в черковния двор се прави общоселски събор и курбан за здраве.

Пънчовата чешма

амира се на изток от селото. Казват, че водата й лекува очни болести. Просто трябва да измиете очи и да вържете конче за здраве на клоните на близките дръвчета. А те почти слизат до водата, натежали от клонки и пожелания за здраве.

Гумapoвcката чешма

На това място при епидемии по животните се пали пречистващ нов огън. Преди това в селото са се гасели всички други огньове. Двама мъже с различни имена от останалите жители триели две сухи сливови дървета едно в друго с прахан, докато се възпламенят. След това всеки човек от селото вземал в дома си от този огън.

Оброчището на св. Трифон

В местността „Лозята“ има оброчище на свети Трифон. През 40-те години на XX в. то е преместено в „Новите лозя“. За Трифоновден хората купуват агне и правят тук курбан за здраве на жителите на селото и техните близки. Прави се „черквичка“ за светеца – на мястото се събират всички мъже, начело със свещеника и всеки носи по нещо – питка, вино, ракия.

Параклисът „Св. Архангел Михаил“

На 50 м от главния път, в южния край на селото, има турска гробница – каменна, седемстенна постройка, с кръгло прозорче на източната стена и врата на западната. Според възрастните хора тук бил погребан местният турски владетел, чийто дух пази селото от беди. След Освобождението решили да съборят гробницата, но тогава реколтата била унищожена от градушка. Затова хората превърнали мястото в параклис „Св. Архангел Михаил“. Всяка година на Архангеловден тук се събират жените и си раздават хляб, пити и варена пшеница, палят свещи. Когато годината е сушава, се прави молебен за дъжд „Пеперуда“.

Параклисът „Св. Георги“

Намира се в местността „Гьоргиденя“ на пътя между Царева поляна и село Стамболово. Представлява четиристенна каменна постройка, изградена над лековит извор, с пръстен под и открит чардак на запад. Три стъпала водят до голяма каменна плоча пред аязмото. Хората оставят конец от дрехата си на храст до извора. В по-старо време тук се празнувал Гергьовден. На това място, под дъбовете, при сушави години се прави молебен за дъжд.

Илинденчето

Местността „Илинденчето“ се намира между селата Царева поляна и Стамболово. Легендата разказва, че на това място, на Илинден, идва елен за курбан. След приключване на гроздобера жените се събират тук и раздават „за Бог да прости“ рачел и благо вино.

 

Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората и ги лекува!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *