Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Росица Владимирова: Горещините увеличават агресията

Освен, че горещините оказват негативно влияние върху физическото здраве на хората, те причиняват огромен стрес и изострят агресията, твърди д-р Росица Владимирова

Д-р Росица Владимирова е специалист психиатър в Александровска болница.

Изтъкнатият психиатър изследва по какъв начин промените в климата, на които ставаме свидетели през последните години, оказват влияние върху емоционалното състояние на хората.

Такива изследвания се провеждат и в целия свят, защото тенденциите към трайно затопляне се наблюдават навсякъде по Земята.

Агресията, която населението на планета започва да проявява следствие на жегата, е изразена в две основни направления. От една страна това е външната агресия, която е много по-често срещаната реакция.

vladimirova
Д-р Росица Владимирова обясни защо горещината предизвиква агресия

Вторият вид агресия е насочена към самия човек. Тя е позната в медицинската литература като автоагресия, писаха в 24chasa.bg.

Когато говорим за външна агресия,  родителите и на малките деца забелязват, че когато им е горещо, те започват да стават нервни. По-буйните деца могат да чупят своите играчки, да блъскат и да ритат своите приятелчета или да вършат други агресивни действия, припомня д-р Росица Владимирова.

Такава агресия проявяват и възрастните хора. По-леките форми са троснато поведение, скандали и постоянно изразено недоволството от хората и заобикалящата ги среда.

По-тежките форми са домашно насилие, свързано с физически удари и побой.

Автоагресията е недоволство от самия себе си.

Когато хората са подложени на жега и трябва да понесат големи горещини, от които не могат да се наспят добре, не се чувстват комфортно в своето тяло, трудно се концентрират, не са достатъчно работоспособни, разсеяни са, допускат грешки, тогава те започват да обвиняват себе си.

Част от хората се възприемат като неспособни, дори некадърни, а друга част започват да се обвиняват за неща, които са искали да направят в миналото, но не са успели, защото не им е достигнал кураж, не са отделили необходимото време или е имало намеса на други хора, които по някакъв начин са попречили за техния успех.

Всъщност големите горещини принуждават човешкия организъм да се адаптира към новите условия.

Когато на човек му е студено, той разполага с множество алтернативи да се стопли. Облича повече дрехи, включва електроуред, приема горещи напитки и храна.

Адаптацията протича без стрес или с малък стрес.

Когато на човек му е горещо, той може само да използва климатици, за да си осигури съществуване при нормални температури.

Храната и напитките разхлаждат временно. Понякога и белите дрехи не могат да разхладят организма достатъчно.

Здравите хора се адаптират към стреса много по-лесно, за разлика от болните и психически нестабилни хора.

Именно болните и психически нестабилните хора започват да проявяват агресия било към себе си или към околните.

Важно е заобикалящите да не се поддават на подобни състояния и да не задълбочават агресията.

Ако видите, че някой е раздразнителен, защото му е горещо, не го дразнете, защото ще предизвикате скандал.

Ако някой, който е подложен на стрес от горещината започне да се държи грубо с вас, не го приемайте като лична обида.  Просто подминете.  След няколко дни, когато времето се разхлади и хората ще се успокоят, съветва д-р Росица Владимирова.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *