ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Четенето успокоява психиката!

Знаете ли, че книгите успокояват тревогите ни не по-малко ефикасно от антидепресантите? Макар да не се реимбурсира от здравната каса, библиотерапията е добър метод за лечение на тревожност и депресия.

Кой знае, след време в някои по-богати европеиски страни четенето би могло да влезе в списъка с клинични пътеки, реимбурсирани от здравната каса. Във Великобритания здравните власти вече са съставили официален списък с 30-ина лечебни книги, които лекарите да препоръчват на пациентите, страдащи от депресивни състояния.

Разбира се лекарите не могат да излекуват счупен крак или сенна хрема, изпращайки пострадалите или болните в библиотеката. Но пък, препоръчвайки им подходящите книги, те ще допринесат за консумирането на по-малко антидепресанти. Всички научни изследвания по темата стигат до едно и също заключение: четенето на книги прави чудеса, що се касае до стимулирането на мозъка да преодолее някои трудности – лека депресия, тревожност, фобии, липса на самочувствие… Много от тези дребни проблеми биха могли лесно да се решат с четене на подходящите книги.

Противно на очакванията ви, книгите за личностно развитие, които са превзели рафтовете в книжарниците, не са най-лечебните. Поезията и приказките могат да помогнат повече, но най-ефикасни са романите. Потопявайки се в тях, читателят се идентифицира с някой от героите и започва да разбира не само неговата гледна точка, но и на други герои в историята. Така книгата въздейства на мозъка и ни помага да виждаме нещата различно. Това намалява психологическите ни страдания. Но и нещо повече – четенето укрепва психиката и у хората, които нямат тревоги.

Остава да откриете точната книга в точния момент. Най-важното обаче е да не сбъркате. Неподходящата книга може да влоши положението. За да бъде наистина ефикасна, библиотерапията трябва да се провежда под контрола на психолог, който да предписва книгите според конкретния случай на всеки пациент.

Ако тази нова нежна медицина ви изкушава, не се колебайте да я опитате. Придържайте се обаче към следното важно правило: никога не се насилвайте да четете книга, която ви кара да се чувствате зле.

 

Как просто и ефективно да научите чужд език? 10 съвета на един човек, който знае 16 езика

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *