Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Черен оман лекува стомашни болежки! И още… (рецепти)

Използването на черен оман (зарасличе) – Symphytum officinale L.  в народната и официалната медицина е станало доста популярно.

Хората наричат ​​черния оман още зарасличе, мазен корен, чернокос и други.

4eren omanВ народната медицина за лечение на опорно-двигателния апарат черният оман е използван от древни времена. Той има едновременно противовъзпалително, антибактериално и регенериращо действие. Също така, това растение стимулира апетита и повишава тонуса,  перфектно е за целия организъм. То съдържа танини, алкалоиди, гликозиди, смоли, органични киселини. Билката има благоприятен ефект върху възстановяването на тъкани – кожа, кости, вътрешни органи на епитела. От него растежът на клетките отново се задейства.

Препаратите от черен оман имат малко стягащо и хемостатично действие, те са известни антидиарични, епитализиращи и успокояващи свойства при рани.

В официалната медицина лекарства от черен оман се използват широко в клиничната стоматология и травматологията. Научните доказателства сочат, че лекарствата от корен на черен оман са най-силните имуностимуланти, което е много добре за лечение на заболявания като хроничен бронхит, пневмония и белодробна туберкулоза. Билката прочиства белите дробове, премахва болката в гърдите и помага за спиране на хемоптизата (кръвохрачене).

Вижте какво лекува!

  • Действието на растението може да бъде подобрено значително чрез приготвяне на отвара от корените и мед. Прах от корените се смесва с мед и ябълков оцет и се приема при заболявания на нервите.
  • Отвара от корените е отлично хемостатично средство, използвано при язви на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва.
  • Коренът от черен оман може просто да се дъвче, за да утолите жаждата си. Лапа от прясно смачкан корен се прилага за кожни рани, за да се ускори зарастването.
  • Запарката от корен на черен оман намалява болката в стомаха при гастрит, язва, чревни колики, подобрява храносмилането, помага за възстановяване на лигавицата.
  • Когато имате гнойни кожни лезии, акне, обриви, мастит, тромбофлебит, циреи и антракс, приложете локално настойка от черен оман.
  • Билката има благоприятен ефект върху заболявания на устната кухина, венците и зъбите. Инфузия от билката се използва като вода за уста и се жабури.
  • Пресен сок от черен оман спира кръвотечение от носа.
  • Отвара от корените е много добра за настинки и белодробна туберкулоза.
  • Отварата от пресни или сушени листа се използва за промивка при гъбичен вагинит.
  • В отвара от корените на черен оман се къпят деца с ревматични болки.
  • За настойка вземета 1 ч.л. от сушен смлян корена, запарете в 250 мл вода и оставете да кисне 5 часа, след което прецедете. Приемайте 6 пъти на ден, половин час преди храна по 1 супена лъжица.
  • За жабуркане кипнете 10 г. корен 15 минути в 250 мл. вода. Оставете да изстине, прецедете и ползвайте като вода за уста.

Домашни продукти за вана – част 2

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *