Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Важни съвети как да намалите риска от диабет

Непрекъснато се публикуват нови и тревожни факти за увеличението на хората, болни от диабет.

Една четвърт от хората не знаят, че имат диабет и това е страшен факт, предвид усложненията, които се получават при хронично висока кръвна захар: инфаркт, инсулт, увредено зрение, бъбречна недостатъчност, полиневропатия. Още по-лошото е, че милиони хора имат преддиабет, състояние на повишена кръвна захар точно под прага за диабет.

diabet riskПо-голямата част от случаите са диабет тип 2, състояние, характеризиращо се с инсулинова резистентност, което означава, че клетките не успяват да реагират на инсулина. При диабет тип 1 панкреасът не произвежда достатъчно инсулин.

Добрата новина е, че  диабет тип 2 е до голяма степен предотвратим. Проучвания доказват, че промяната начина на живот намалява риска от развитие на диабет с 58 на сто.

Как да намалите риска?

Намалете теглото си. Наднорменото тегло е голям рисков фактор за диабет. Всеки килограм, който можете да свалите ще намали риска от диабет с 16%.

Спазвайте нискокалорична диета на растителна основа. Яжте разнообразни плодове и зеленчуци. Този модел на хранене, според проучванията намалява риска от диабет. Храни, които трябва да се избягват, са тези, богати на ненаситени мазнини (наричани също хидрогенирана мазнина), наситени мазнини и захар.

Пийте вода. Изследвания сочат, че подсладените напитки ви докарват затлъстяване и диабет. Премахнете ги от вашата диета!

Повече движение. Липсата на физическа активност повишава риска от диабет. Ходенето и упражненията правят клетките по-чувствителни към инсулина.

Намалете стреса. Отговорът на стреса води до освобождаване на няколко хормони, които повишават кръвната захар. Проучванията показват, че медитацията подобрява способността да се справите със стреса. Физическата активност и социалната подкрепа също помагат за облекчаване на стреса.

Спокоен сън. Хроничното недоспиване и лошото качество на съня повишават риска от диабет и затлъстяване. За съвети относно здравословния сън, прочетете и други публикации в сайта ни.

Правете редовно медицински прегледи. Предупредителните признаци на диабет тип 2 са по-малко драматични от тези на диабет тип 1. Ето защо е важно редовно да посещавате вашия лекар.

 

Научете защо натуралната морска сол е здравословна и има лечебни свойства

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *