ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Знаете ли защо фолиевата киселина е полезна за организма?

Фолиевата киселина е храна за мозъка, лек за нервите и депресията

фолиева киселина Фолиевата киселина е изключително полезна за организма. Тя е храна за мозъка, тонизира сърцето, намалява риска от инсулт, бори се с умората и депресията. Известна е и като витамин В9, който е водоразтворим.

Фолиевата киселина се набавя от зеленолистните и от домашно приготвения хляб

Фолиевата киселина не може да бъде произвеждана от човешкото тяло. Поради тази причина няма и съхранение на запаси от фолиева киселина. Затова са ни необходими източници за набавянето й, като препоръчителният дневен прием за възрастни е 1 80-200 мкг. Основен източник на фолиева киселина е хлябът, който осигурява 50% от дневната потребност. Тя се съдържа в пълнозърнесто и тъмно ръжено брашно, пшеницата, кълновете, бирената мая. Има я в тъмнозелените листни зеленчуци, морковите, тиквата, авокадото, аспержите, броколите, грах, доматите, зелето, карфиола, ряпата.

Съдържа се в плодове като пъпеш, кайсии, цитрусови, сушени плодове (особено фулми, стафиди), банани. Може да я набавят и варива като боб, леща, жито, ечемик, соя, паста. Фолиева киселина се съдържа и в животински продукти като пилешки дробчета, месо, яйца, извара, агнешко, свинско, говеждо.

Недостигът й е една от главните причини за макроцитна анемия, особено при хора с бедна диета. Тя също така поддържа еластичността и добрия тонус на кожния епител и здравината на косъма. Засилва жизнения тонус и имунитета, като подпомага активността на белите кръвни клетки и синтеза на антитела. Витамин В9 играе ключова роля за сърцето и пази от отлагане на атеросклеротични плаки.

Специалисти твърдят, че ако витаминът се приема в продължение на година, се намалява рискът от инсулт с над 1 8%. Ако приемът продължи над 3 години, рискът намалява с над 30%. Този витамин забавя загубата на слух и е полезен за хора с подобни проблеми.

За възрастните хора е важен приемът на 800 микрограма фолиева киселина на ден като хранителна добавка или 1400 мкг от храната.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *