ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Важни правила за хранене при диабет

Ако с партньора си сте свикнали да се наслаждавате на тежки вечери с пържоли или всяка седмица консумирате готова храна, налага се поне единият от вас да промени това. Членовете на семейството ви трябва веднага да разберат, че сте сериозни относно новия си режим заради диабета. Предложете им да се присъединят. Помнете – същите навици, към които вие се стремите – правилно хранене и редовно спортуване – са полезни за всекиго.

Хранете се заедно. Учените твърдят, че семействата имат огромна полза в емоционално отношение, когато всички се хранят заедно. Общуването става по-лесно, хората се хранят по-пълноценно и цялостното поведение на децата се подобрява. Това ще създаде спокойна и хармонична атмосфера в дома ви.

диабет

Избирайте сами здравословните храни. Ако не сте отговорни за пазаруването в домакинството, отидете до супермаркета с партньора си и се погрижете количката да съдържа продукти, които харесвате и които отговарят на диетата ви. Така се увеличава вероятността домашно приготвената храна да ви е по-вкусна и да ви помогне да постигнете целите си по отношение на теглото и контрола над нивата на кръвната захар. Ще си спестите и евентуалните спорове около подбора на менюто.

Намалете – не отстранявайте – вредните храни. Освен ако не пазарувате сами всички продукти, може да чувствате, че нямате достатъчно контрол над изкушаващите храни, които влизат в дома ви. От друга страна, може да не ви се иска да забраните всички вредни неща и така да „накажете“ семейството си. Има компромисно решение – купувайте съблазняващите продукти в по-малки опаковки – половин торта вместо цяла, малки кутии сладолед и малки пакети чипс. Ако се поддадете на някое от тези неща, поне ще имате някакъв контрол на количеството.

Направете си книжка с любими здравословни рецепти. Помолете всеки от семейството да потърси рецепти за здравословни и вкусни ястия в готварски книги, кулинарни списания и интернет. Опитвайте ги и прибирайте „бисерите“ в папката с рецепти. Научете всеки от дома ви как да приготвя тези блюда – или поне тези, които те са подбрали – така че ежедневните задълженията по готвенето да не се стоварват само върху един чифт рамене. Колкото по-ангажирани (и горди) с кулинарния си принос са членовете на семейството ви, толкова по-приятно ще е здравословното хранене.

Комбинирайте по-тежките ястия с много зеленчуци. Когато основното ястие за вечеря не отговаря на хранителния ви режим, сложете голяма купа със сурови или задушени зеленчуци като гарнитура. Сипете си само малко от основното и допълнително от зеленчуците. Другите членове на семейството ви вероятно няма да са толкова добросъвестни относно здравословното хранене но това не е проблем. Когато проявявате подобна гъвкавост, всички ще са доволни.

Направете си компост. В много семейства важи правилото съдържанието на чинията да се хапва до последната трошичка. Това е предпоставка за преяждане. Когато обаче има природосъобразен начин излишната храна да се преработва, остатъците в чинията няма да ви изглеждат като прахосничество. В компоста можете да изхвърляте растителните остатъци и обелките от плодовете и зеленчуците. А ежеседмичното обръщане на купчината с лопата ще ви предостави допълнителни поводи за раздвижване.

Специална рецепта за диабетици: 

Треска в пикантен доматен сос

Не е лесно да принудиш злоядите членове на семейството да консумират риба, но това апетитно ястие с меката на вкус треска ще се хареса на всички.

4 филета от треска (по 120 г всяко)
сол и черен пипер
2 чаени лъжички зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън
800 г домати на кубчета (от консерва)
2 супени лъжици доматено пюре
2 супени лъжици балсамов оцет или 1/4 чаша червено сухо вино
2 супени лъжици пресен босилек, нарязан на ситно
2 чаени лъжички пресен риган, нарязан на ситно

Поръсете филетата с малко сол и черен пипер. Загрейте зехтина в дълбок тиган на умерена температура. Добавете треската и запържете от двете страни, докато леко потъмнее, около 8-10 минути. Извадете рибата от съда. Сложете вътре лука и чесъна. Запържете 2 минути. Сипете доматите на кубчета и доматеното пюре и оставете да заврят. Намалете котлона и прибавете оцета (или виното). Оставете на тих огън 20 минути. Добавете босилека и ригана и гответе още 3 минути. Поднесете рибата, полята с доматения сос.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *