Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да ядем при болест на Хашимото?

Все повече стават хората, които страдат от болест на Хашимото с потисната функция на щитовидната жлеза. От тази болест страдат повече жени. 

ha6imotoСъстоянието не застрашава живота, но се иска желязна дисциплина и спазване на специален хранителен режим. Хапчетата, които са изписани от специалист-ендокринолог само поддържат състоянието. Диетата и правилния подбор на храната подобряват състоянието.

Когато функцията на щитовидната жлеза е недостатъчна, се приема хормонът тироксин. Но той действа зле на надбъбречната жлеза, тестостеронът също излиза от норма и трябва да се пият други хормони за баланс.

При болестта на Хашимото се приема и витамин В комплекс. В магазините за хранителни добавки и в биомагазините има добре дозирани хапчета с В6, В12 и В1. Добре е да се взема и витамин С, но от лимони и от плода ацерола.

Трябва да се спрат животинските продукти за 1-2 месеца. Те са по-трудносмилаеми и повишават нивата на пикочната киселина и холестерола. А при проблемна щитовидна жлеза те са си завишени.

По-добре е вместо месо да се яде риба. Тя съдържа омега-3 мастни киселини, които са важни за жлезата. Набавят се и от чия, ленено масло и водорасли – спирулина, хлорела. Първо се приемат водорасли (сухи или в течна форма) по 1 ч.л. на ден и дозата се вдига до 1 с. л. Те детоксикират организма и ако започнеш с голямо количество, може да получиш главоболие. Ако вкусът им не е приятен, може да се включат в сутрешно смути от 2-3 банана, 100-200 г зеленолистни и 1 л вода.

Храната да е алкална, водата – с високо рН. Да се редува изворна с минерална.

Хлябът да е без глутен, тоест не пшеничен. Може да се ядат просо, амарант, елда, сорго. Зърнената храна от Етиопия теф, която стана популярна, също е безглутенова. Вместо хляб да се правят палачинки без яйца и мляко и от брашно от лимец и тапиока (нишесте от маниока), от царевично или оризово брашно.

Белтъчини се набавят от киноа. В нея са 15 %, както и от спирулина. Сваряват се 100-200 г киноа с броколи, карфиол, маслини и домати или се прави салата табуле с киноа вместо булгур. Може да се измайсторят пълнени чушки или сарми с киноа. Тя е вкусна и лесноусвоима, няма тежест в стомаха.

Майонеза за руска салата може да се направи, като се залее киноа с вряла вода, остави се да набъбне и се смели в блендер с кашу.

Добре е задушени или на салати да се ядат спанак, рукола, зелена салата, айсберг, лапад, киселец. Броколи и карфиол да са на пара. Чудесна салата става със спанак, домати, краставици, счукано ленено семе или бадеми.

ти лайф - чай за щитовидната жлеза
Чаят Ти Лайф помага при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 4 до “Какво трябва да ядем при болест на Хашимото?

  1. Тодор Карапетков каза:

    Болест Хашимото не съществува.

    ХАШИМОТО, така и много други трудни за диагностициране болести се обясняват с тъй наречените АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, но учените НЕ ЗНАЯТ КАКВИ ТОЧНО СА ТЕЗИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Според медицината няма лечение за автоимунните заболявания, но аз вярвам, че НЯМА ИЗОБЩО АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Симптомите на тази болест се появяват, КОГАТО В ОРГАНИЗМА НИ ИМА НЕДОСТИГ НА ВИТАМИН Е, затова лечението на този вид неразположения е много просто. Ако имате такива симптоми трябва просто да да изпиете поне 2, а ако няма ефект още няколко опаковки витамин Е и вярвам, че ще имате значително подобрение. Това е просто витамин и с нищо не може да ви навреди. Просто опитайте.

    • Борислав христова каза:

      Много хубаво, но овладяването на автоимунни състояния е всичко друго освен лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *