Научете как позите за сън действат на здравето ви

В ембрионална поза

Това е подходящата поза, ако имате проблеми с хъркането или пък сте бременна. Да спите сгънати, с вдигнати нагоре колене и наклонена надолу брадичка, може да ви се струва удобно, но пък вреди на гърба ви и на врата ви.

С лице върху възглавницата

Да спите по корем е чудесен начин да подобрите храносмилането си. Ако ви е трудно да дишате, вероятно въртите главата си ту на една, ту на друга страна, което напряга врата ви. От тази поза може също така да ви заболи гърбът.

На една страна с ръце, изпънати до тялото

Ако спите на една страна с ръце, опънати до тялото, вие щадите гръбначния си стълб, съобразявайки се с естествената му извивка. Това може да облекчи болките в гърба, както и в тила, а също и да намали нощната апнея. Неудобството е, че провокира по-бързо остаряване на кожата, като причинява бръчки на лицето и отпускане на гърдите.

На една страна, с ръце навън

Предимствата на тази поза са същите като на предходната. Но тя може да предизвика болки в раменете и в ръцете, тъй като при нея се забавя кръвообращението, понеже се притискат нервите.

На дясната страна

Страната, на която спите, е много важна. Ако спите на дясната страна, това може да провокира болки и киселини в стомаха, докато, ако спите на лявата страна, това притиска вътрешните ви органи, например черен дроб, стомах и бели дробове. Лекарите съветват бременните жени да спят на лявата си страна, тъй като тази поза благоприятства кръвообращението на плода.

С допълнителна възглавница под тялото ви

Каквато и да е позата виза сън, тя не еудобна, ако не добавите още една възглавница под тялото си. Ако спите по гръб, виея поставяте под извивката на кръста, на нивото на талията. Ако спите на една страна, я пъхате между коленете. Ако спите по корем, я подлагате ниско под корема си, за да избегнете проблемите с лумбалните прешлени.

По гръб, с ръце от двете страни на тялото

Човек си мисли, че това е най-добрата поза за врата и за гръбначния стълб, но само ако възглавницата не е прекалено обемна. В противен случай спането по гръб може да причини хъркане и нощна апнея.

По гръб, с ръце над главата

Тази поза е позната като „позата на морската звезда”. Тя е много добра за гърба и предпазва от появата на бръчки по лицето. Но пък може да причини хъркане и гастроезофагеален рефлукс. А държането на ръцете ви нависоко уморява нервите на раменете и провокира болки.

 

9 храни, които ще ви отърват от безсънието!

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.