Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекуват различните видове псориазис?

Лечение на лек до средно тежък псориазис

За лечение на лек до средно тежък псориазис се използват стероидни кремове и мехлеми, а понякога в кожата на пациенти с ограничен брой лезии се инжектират стероиди. За лечението на лек и средно тежък псориазис Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ е одобрила два медикамента – калципотриен (Dovonех) и тазаротен (Tazorac).

Краткотрайното ежедневно излагане на слънце може значително да облекчи симптомите. Слънчевото изгаряне обаче води до обратния ефект.

Някои овлажнители и бани с масла могат да разхлабят люспиците, да омекотят кожата и да спрат сърбежа. (Често се използват мазни мехлеми на база нефт, въглищен катран и др.). Добавяне на купичка овес във ваната или използването на Aveeno може да облекчи сърбежа. За отстраняване на мъртвата кожа или за повишаване ефективността на другите методи могат да бъдат използвани терапии с разредена салицилова киселина (съставка на аспирина) за локално приложение.

Средно тежък псориазис

Ултравиолетова светлина В (UVB), приложена под лекарско наблюдение, се използва за контролиране на псориазис, който покрива множество области на тялото или не реагира на друг вид лечение. Лекарите комбинират лечението с ултравиолетови лъчи с медикаменти за локално приложение, понякога предписват и фототерапия, при която пациентът сам прилага ултравиолетовото лечение.

Фотохимиотерапията (PUVA) е процедура, извършвана под медицинско наблюдение, при която се комбинират лекарства с облъчване с ултравиолетова светлина, за да се лекува локализиран или дисеминиран (по цялото тяло) псориазис. Човек с такъв псориазис, който не реагира на лечение, може да се запише в някоя от дневните програми за лечение, провеждани на специални места навсякъде в Съединените щати. Пациентите, които участват в тези интензивни сеанси, биват облъчвани с UVB и подлагани на други лечения между шест и осем часа дневно в продължение на две до четири седмици.

Различните видове псориазис се лекуват по различен начин
Различните видове псориазис се лекуват по различен начин

Друга форма, която има няколко предимства пред стандартната фототерапия, е лечението с ексимерна лазерна система. Тя използва внимателно фокусиран лъч ултравиолетова светлина, която не само бързо облекчава симптомите, но също и намалява излагането на здравата кожа на въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Тежък псориазис

За облекчаване симптомите на тежкия псориазис или на псориатичния артрит може да се взема метотрексат (МТХ) под формата на хапче или инжекция. Пациентите, които приемат медикамента, трябва да бъдат наблюдавани внимателно от лекар, който да проверява кръвните чернодробни ензими, за да се избегне увреждане на черния дроб. В първите години на използването му метотрексатът причинява смъртта на няколко пациенти, чиято чернодробна функция не е била следена внимателно.

Псориатичният артрит може да се лекува и с нестероидни противовъзпалителни лекарства (NSAIDs), като ацетаминофен или аспирин. Облекчаване на болките в ставите се постига и с помощта на горещи компреси и накисване в топла вода.

Друго лекарство, което се използва за лечението на тежък псориазис, е етретинатът, чиито химически свойства са близки до тези на витамин А. Най-ефикасен при лечението на пустулозния или еритродермичния вид, етретинатът освен това облекчава някои симптоми на псориазис вулгарис. Етрентинатът може да повиши ефикасността на UVB или PUVA леченията и да намали необходимото време за излагане на ултравиолетови лъчи.

Някои лекари използват и други системни лекарства, които не са специално одобрени за лечението на псориазис. Измежду тях са изотретиноин, хидроксиурея, микофенолат мофетил, сулфасалацин и 6-тиогуанин. Някои от тях имат тежки странични ефекти, като кървене от носа, възпаление на очите и устните, шипове, опадане на косата и родилни дефекти. Жените трябва да използват надеждни противозачатъчни средства поне един месец преди и един месец след периода на лечение, за да предотвратят бременност. Има и препарати, които остават в организма неограничено дълго и не бива изобщо да се приемат от жени, планиращи да забременеят.

Упоритите случаи на тежък псориазис се лекуват с циклоспоринова емулсия (Neoral). Циклоспоринът се използва също и за предотвратяване отхвърлянето на трансплантирани органи, a Neoral би трябвало да е особено полезен за малки деца, афро-американци или болни от диабет с псориазис. Недостатъкът на циклоспорина обаче е, че е свързан с повишен риск от рак на кожата.

Към 2008 г. последното лекарство, одобрено от Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ за лечение на псориазис, е рекомбинантен ДНК (получен чрез генно инженерство) продукт, наречен алефацепт (Amevive). Алефацептът потиска дейността на Т-клетките. Новото лекарство не само облекчава симптомите на псориазиса по-бързо от настоящите лечения, но симптомите на пациентите изчезват за по-дълго време.
Други конвенционални лечения за псориазис включват:

– Капсаицин от люта пиперка (Capsicum frutecens) – мехлем, който може да спре производството на химикали, причиняващи възпаление на кожата и ускореното производство на нови кожни клетки. Капсаицинът се продава без рецепта, но трябва да се използва под лекарски надзор, за да се предотвратят изгаряния и увреждане на кожата.

– Хидрокортизоновите кремове – локални мехлеми, съдържащи една форма на витамин D, наречена калцитрол, както и шампоаните с катран могат да облекчат симптомите, но и да причинят странични ефекти като фоликулит (възпаление на космените торбички) и да повишат риска от рак.

Очаквани резултати:

Повечето случаи на псориазис могат да бъдат контролирани. Въпреки това, някои болни толкова се притесняват и срамуват от вида си, че изпадат в депресия и се затварят в себе си. Всяка година Администрацията за социално осигуряване отпуска инвалидни помощи на около 400 пациенти с псориазис.

Превенция:

Трябва да уведомите своя лекар, ако:
– по кожата се появят симптоми на псориазис или се появят повторно след лечение
– по кожата избият пустули (гнойници) и пациентът чувства умора, болка в мускулите и има висока температура
– се появят непознати и необясними симптоми.

При псориазис и други кожни проблеми помага и билковият лосион ИН ДЕРМА

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *