Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се предпазим от разширени вени?

Разширените вени са често заболяване, което засяга все повече хора. Ето какво трябва да знаем, за да предотвратим този проблем, пише „Здравен журнал”.

varicose-veinsКакво представляват разширените вени?

Те са уголемени вени на повърхността на кожата. Най- често се появяват по краката – около глезените и до коленете. Сами по себе си не са опасни, но могат до доведат до други проблеми.

Какви са причините за появата им?

Получават се в резултат на отслабнали стени и клапи на

вените. Предназначението на клапите във вените е да задържат връщането на кръвта обратно към краката, за да може тя да продължи към сърцето. Когато стените на вените се разширят, се появява свободно пространство, което не може да бъде обхванато от клапата и затруднява придвижването на кръвта към сърцето. Така се получава натрупване на повече кръв в краката, което увеличава налягането във вените и създава своеобразен порочен кръг. В резултат кръвоносните съдове се разширяват, уголемяват, „набръчкват“. Напредването на възрастта предразполага към образуване на разширени вени. Но изявата им зависи и от наследствената предразположеност. По-склонни към получаването им са и хората с наднормено тегло и затлъстяване. Бременността също може да отключи образуването им.

Как да разберем дали имаме разширени вени?

Обикновено разширените вени се виждат. Те са в тъмносин цвят и изпъкват под кожата. Линията им не е равна, а е с множество криволици, като нагънати са. При разширени вени се оплакваме от „тежки крака“, парене, болка, умора, най-вече в областта на прасците, особено непосредствено при сядане или ставане. Оплакванията се влошават при продължително стоене в изправено положение или пък седене по цял ден. Засегнатият страда от подуване на глезените, стъпалата, долната част на краката. При някои хора разширените вени протичат безсимптомно. При други е възможно да се появят необичайни симптоми – сърбеж по продължението на вените, промени на цвета на кожата, силна дехидратация, а в по-тежки случаи може да се стигне до възпаления и образуване на язви.

Как да облекчим състоянието си?

Специалистите препоръчват носенето на специални стегнати ластични чорапи.

Как да не допуснем образуването им

ИЗБЯГВАЙТЕ ДА СТОИТЕ ПРАВИ или да седите неподвижно дълго Време. Ако това е невъзможно, постарайте се поне да сменяте позицията на тялото и да си осигурявате минимум 40 минути движение на ден.

Не е препоръчително и да кръстосвате крака.

НЕПРЕМЕННО РЕДОВНО СЕ РАЗДВИЖВАЙТЕ, ставайте често от стола си. От време на време повдигайте краката си нависоко, дори в работата. Поставете малка табуретка под бюрото. Това ще подобри кръвообращението.

ВКЪЩИ ВДИГАНЕТО НА КРАКАТА ТРЯБВА ДА Е НА ВИСОЧИНАТА НА СЪРЦЕТО.

Легнете и подложете няколко възглавници под прасците и ходилата. Така болката и аискомфортът в краката значително ще намалеят.

РЕДОВНИТЕ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ ПОДОБРЯВАТ КРЪВООБРАЩЕНИЕТО,

което се отразява благоприятно и на здравето на вените в долните крайници. Освен това физическата активност допринася за красивата фигура или с други думи за тегло в норма, фактор, противодействащ на образуването на разширени вени и на развитието на сърдечносъдови заболявания.

ЗАЩО СА ОПАСНИ РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ?

Всъщност не самите разширените вени, а усложненията, до които могат да доведат, крият сериозни рискове – най-опасно е образуването на тромб в дълбоката венозна система на краката, предимно в прасците, т.нар. дълбока венозна тромбоза. Тя изисква лечение.

Съветите на Баба Ванга при разширени вени

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *