Слънцето укрепва костите! И още…

Да се разхождаме, да почиваме или да спортуваме навън, огрявани от слънцето – приятно, нали? Ала трябва да го правим както редовно, така и с мярка, без да забравяме да ползваме и така необходимия слънцезащитен крем. В противен случай вместо ефект може да имаме вреда, пише „Здравен журнал”.

na slanceДопринася за добрата форма

Щом се изложим на слънце, жизнените функции на организма моментално се подобряват. В тялото ни се произвежда повече витамин D, зареждаме се по-добре с кислород, обмяната на веществата се ускорява. Тези, които редовно спортуват на открито, най-добре усещат благоприятното въздействие на слънцето – мускулите им по-лесно се стягат, а издръжливостта им значително нараства.

Покачва либидото

Слънцето въздейства благотворно и върху сексуалната ни енергия, защото засилва функциите на пинеалната жлеза, която оказва влияние върху общото ни хормонално равновесие. Ефектът от слънцето е еднакъв както върху жените, така и върху мъжете. След няколко по-продължителни излагания, от около час, въздействието върху хормоналната система продължава петнайсет дни, а либидото ни се активира за още по-дълъг период.

Укрепва костната система

Всички знаят, че слънцето ни зарежда с витамин D, който е необходим за усвояването на калция и отлагането му върху костите. Излагането на слънце е най-добрият източник на витамин D, който приемаме недостатъчно с храната. Не забравяйте обаче да избягвате прекалено продължителното стоене, както и без нужните предпазни мерки – слънцезащитен крем, очила, шапка. Задължително внимавайте със слънцето в най-горещите часове на деня, тогава по възможност стойте на закрито.

Активира интелектуалната дейност

Под въздействието на слънцето кръвта се зарежда с повече кислород и подхранва по-добре мозъка. В резултат: настроението ни се повишава, а умствената ни дейност се стимулира.

Да се пазим, вместо да се лекуваме от слънчево изгаряне

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.