ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кървене от носа – какви са причините и как да се лекуваме?

Кървенето от носа се характеризира с кървене от вътрешността на носната кухина. То може да бъде причинено от топлина, сух въздух, травма на носа, определени лекарствени средства или болестно състояние.

Кървенето от предната част на носа, близо до неговия отвор, е най-често срещаното при децата. При тях вероятността от поява на кървене от носа е два пъти по-голяма, отколкото при възрастните. При възрастните често кървенето е дълбоко в носната кухина, от задната част на носа.

Причини и симптоми

Най-честите причини за кървенето от носа са:

– Ниска влажност. Горещият и сух климат може да изсуши носната кухина.

– Травма на носа. Нараняването на носа може да предизвика кървене. Прекомерното бъркане в носа също може да нарани вътрешността му.

Кървенето от носа може да е заради високо кръвно
Кървенето от носа може да е заради високо кръвно

– Настинка, алергии и синусни инфекции. Силното издухване на носа и раздразването на лигавицата може да причини кървене.

– Лекарствени средства. Кървенето може да възникне в резултат на определени лекарствени средства, особено такива с антикоагулантни (разреждащи кръвта) свойства.

Кървенето от носа може да бъде симптом на не толкова често срещани, но по-сериозни медицински състояния. Те включват:

– Полипи в носа

Високо кръвно налягане

– Смущения при съсирването на кръвта (например тромбоцитопения, заболяване на черния дроб)

– Левкемия (левкоза)

– Малария

Диагностициране

Кървенето от носа се диагностицира лесно визуално. За да се определи източникът на кървенето, може да се наложи по-обстоен преглед, а ако причината за кървенето не е ясна, трябва да се проучи медицинската история на пациента.

Лечение

Първата стъпка е да се спре кървенето. Когато се появи кървене от носа, човек трябва леко да се издуха и да стисне двете си ноздри, за да улесни съсирването на кръвта. Носът трябва да се стиска в продължение на 5-10 минути или докато кървенето спре.

Ако стискането на носа не успее да спре напълно кървенето, може да се използва астрингентно лекарство. Памучен тампон, натопен в хамамелис (Hamamelis virginiana), може да се пъхне в кървящата ноздра, за да стегне и запечата кръвоносните съдове. Кървенето може да се спре и със смъркане на щипка бял равнец (Achillea millefolium).

Алопатично лечение

Понякога за свиване на кръвоносните съдове и спиране на кървенето се препоръчва деконгестант под формата на спрей. В тежки случаи, когато кървенето от носа е продължило повече от 20 минути, трябва да се потърси спешна медицинска помощ. При някои пациенти може да се наложи отстраняване на полипите по хирургичен път. При повтарящо се сериозно кървене от носа може да се наложи обгаряне на кръвоносните съдове.

В повечето случаи кървенето от носа спира в рамките на 10-15 минути. Много често по-нататъшното кървене от носа може да бъде предотвратено чрез промени в хранителния режим и в околната среда.

Превенция

Предпазните мерки, описани по-долу, могат да предотвратят или да намалят честотата на кървенето от носа:

– Витамин С. Необходимо е достатъчно количество витамин С, за да се образува колаген (съединителната тъкан, която подсилва стените на кръвоносните съдове).

– Овлажняване на въздуха. Използването на овлажнител на въздуха у дома или в офиса може да предотврати кръвотечението от носа, дължащо се на сух въздух.

– Витамин Е. Втриването на течен витамин Е в носа поддържа лигавицата влажна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *