Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болести на ума: синдромът на Капгра предпочита жените

При болестта, наречена „синдром на Капгра“, на пострадалия му се струва, че има двойник или че е заобиколен не от близки хора, а от двойници

kapgra За първи път това странно психическо заболяване е описано през 1923 г. от психиатрите Жан Капгра и Жан Ребул-Рашо. Те диагностицират този феномен у 53-годишна жена, която твърди, че съпругът й, децата, съседите, познатите й от известно време са заменени с техни двойници.

Сред страдащите от синдрома на Капгра се открояват два типа пациенти: едните са уверени, че двойникът се намира редом с тях и те го виждат, за другите той остава невидим. В редица случаи пациентът е убеден, че и самият той има двойник.

Жертвите на синдрома на Капгра са малобройни. Обикновено заболяването се проявява при хора, които вече страдат от различни психични заболявания и в частност от шизофрения. При това синдромът на Капгра се среща по-често при жени.

Първите симптоми на заболяването се наблюдават обикновено след 30-годишна възраст. Но в психиатричната практика са известни и случаи, когато болестта поразява дори тийнейджъри. Така например признаци на синдрома на Капгра неочаквано се появили у 15-годишна девойка, когато тя, намирайки се в кафене с баща си и брат си, изведнъж заявява, че в храната й сипват наркотици.

В болницата започва да се чуди, че вместо майка й я посещава някаква самозванка. В същото време възприема нощния санитар за баща си, смятайки, че той е дошъл с едничката цел да й причини физически страдания.

Синдромът на Капгра често се съпътства от агресивно поведение на болния. Италиански учени установили, че когато страдащи от този недъг имат чувството, че нещо ги заплашва, те изпадат в дива ярост. Нещо повече, следствие от синдрома на Капгра може да стане и жестоко отношение с членовете на семейството и дори убийството на близки роднини.

По отношение на причините, водещи до развитието на синдрома на Капгра, няма единодушие сред психиатрите. Според една от хипотезите болестта може да възникне заради нарушения в областта от зрителната система на мозъка, отговорна за разпознаването на лица.

Една от формите на синдрома на Капгра е феноменът на инкуба – психическо заболяване, когато болни жени твърдят, че встъпват в интимни отношения с въображаем любовник по време на сън. Някои болни с този синдром са уверени, че са заразени с микроорганизми.

Сред крайно редките варианти на синдрома на Капгра е и феноменът на „мнимия хермафродитизъм“, описан от психиатрите през 1999 г. Той се появява при болен от шизофрения мъж, който се опитва да убеди лекарите, че е обект на преследване от страна на литературен герой, който се превъплъщава у заобикалящите го хора. Наред с това болният твърди, че в тялото му се намира бившата му приятелка, която изпива соковете му, изяжда храната му и разговаря с него. Тоест той смята, че макар самият да не се е променил, в телесната му обвивка съществува личност от женски пол.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *