ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли да ви боли глава от храната?

Понякога е достатъчно да променим храненето си, за да се избавим от болките в главата. Ето какво трябва да изключим от менюто си, за да спрем страданията си.

glavobolie-hranaМилиони хора по света днес страдат от болки в главата. Обикновено си обясняваме зачестилите пристъпи на главоболие с умората, стреса, геомагнитните бури, слънчевите изригвания. Учените обаче са установили, че в състава на доста хранителни продукти има химични вещества, които провокират главоболие и дори мигрена.

Провокаторите нитрати

Тези вещества могат да предизвикат разширяване на кръвоносните съдове, което води до появата на пулсиращи болки в слепоочията. Нитрати се съдържат в колбасите, рибните и месните деликатеси, вареното свинско месо, пушените видове храна, хотдога, хамбургерите.

Атаката на амините

Една от причините за мигрена, от която страдат 18% от жените и 6% от мъжете по света, е недостатък на фермента, който разрушава амините в организма им.

Амините са биологичноактивни вещества, произвеждани в резултат на обмена на веществата. Те обаче се съдържат и в редица продукти: патладжаните, спанака, някои видове прясна риба, червеното месо, маслините,бобените храни, чесъна, субпро дуктите, ядките, шоколада, какаото, някои видове сирене, цитрусовите плодове, авокадото, консервите, веяната и пушената риба, кафето, сметаната, йогурта, оцета, соевия сос, всички алкохолни напитки. Когато си хапваме и пийваме от тях, амините в организма ни се увеличават, което предизвиква отначало свиване, а после бързо разширение на кръвоносните съдове. Повечето хора се справят с реакцията, защото всичко е наред с фермента, който „обезоръжава“ атаката на амините, но има и такива, които получават главоболие поради ниското му ниво.

Превъзбуждащият натриев глутамат

Това е аминокиселина, която повишава вкусовите качества на продукта, като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. При някои хора обаче глутаматът може да предизвика прекалена възбуда в зоната на главния мозък и оттам – главоболие, гадене и пристъп на мигрена. Според определени научни изследвания този невромедиатор дори може да увреди нервните клетки.

Натриевият глутамат се използва като добавка в пастетите, кренвиршите, саламите, печените пилета на грил, преработените месни продукти, консервите, салатните заливки, готовите сосове, супите на прах, чипса, замразените полуфабрикати, сухите смеси за подправка, ястията от китайската кухня.

Аспартам

Той може да провокира хипогликемия и главоболие. След рязкото повишаване на захарта в кръвта (при прием на сладки храни) следва силен инсулинов отговор – организмът изработва твърде много инсулин, който понижава нивото на кръвната захар до прекалено ниски стойности. Така се предизвиква хипогликемия.

Аспартамът влиза в състава на сладките газирани напитки, сладоледа, нискокалоричните десерти, дъвката, бонбоните и други продукти на сладкарската промишленост. Използва се като подсладител вместо обикновена захар в диетичните храни.

Тонизиращият кофеин

Веднага след прием на напитка с кофеин кръвоносните съдове на главния мозък се свиват бързо, но после действието му отслабва, нивото на кофеина спада и съдовете отново се разширяват, което може да причини главоболие. Освен кафето, кофеин съдържат и черният чай, какаото, кока-колата, тонизиращите и енергизиращите напитки.

Освен изброените вещества, виновници за появата на главоболие и мигрена могат да бъдат:

  • готварската сол (натриев хлорид), която се съдържа във всички промишлено произведени хранителни продукти;
  • гладуването, при което се развива хипогликемия (недостиг на захар в кръвта). Този процес води до нарушения на микроциркулацията в кръвоносните съдове из целия организъм, включително и в главния мозък;
  • студената храна, която предизвиква рефлексен отговор – раздразва рецепторите на небцето, следва свиване на кръвоносните съдовете и после бързо разширяване;
  • някои лекарства, сред които тези, приемани при високо кръвно налягане, хормоналните, за лечение на астма, на полови дисфункции при мъжете, както и всички медикаменти, които предизвикват разширение на вените и артериите.

5 сутрешни ритуали, които здравите хора правят всеки ден

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *