Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здравословното приготвяне на храната не е трудно!

Избягвайте беленето!

Преоткрийте натуралния вкус на необелена ябълка, пълна с витамини и си спестете време за белене на тиквичките, които е достатъчно да измиете добре! Избягването на неприятното белене на някои плодове и зеленчуци запазва витамините (А, С, Е, В), съдържащи се в кората им. А тези плодове и зеленчуци никак не са малко: моркови, тиквички, краставици, ябълки, праскови, круши.

zdr gotveneНе прекалявайте с миенето!

Витамин С и минералите са водоразтворими. Избягвайте да киснете излишно дълго зеленчуците във вода. Това важи най-вече за всички салати и листни зеленчуци (спанак, маруля, пресните лук и чесън). Измивайте ги бързо и веднага ги изцеждайте!

Гответе правилно!

За да запазите витамините, предпочитайте бързото готвене на тиган, уок или на пара. Оставяйте зеленчуците леко твърди.

За домата по-продължителната кулинарна обработка е благоприятна, защото така ликопенът се усвоява по-добре от организма. Той е може би най-мощният антиоксидант, който можем да открием в чинията си. Затова яжте домати на воля – на салата, пълнени, в супа или като сос! Същото важи и за царевицата, която съдържа пет пъти повече полифеноли след 25-минутно варене.

Правете подходящите комбинации!

Няма продукти, които да съдържат накуп всичките полезни хранителни вещества на света. Затова трябва да знаете как да ги съчетавате, за да извлечете възможно най-доброто. Ето някои успешни комбинации: моркови и лимонов сок – много богати на бетакаротен; морковите са бедни на витамин С, който ще осигурите от сока на цитрусовия плод. Целина и авокадо – целината съдържа трите допълнителни антиоксидантни витамина А, С и Е, но недостигът й на мед се балансира от авокадото. И накрая, чесън и домат – комбинация от селен и ликопен.

Предпочитайте суровите плодове и зеленчуци!

Готвенето им може да унищожи до 90% от витамините, чувствителни към топлината. Когато е възможно, яжте плодовете и зеленчуците сурови или ги обелвайте в последния момент. Препоръчително е да се яде нещо сурово при всяко хранене, т.е. по три пъти на ден. Ако червата ви са чувствителни (фибрите понякога могат да ги раздразнят), яжте ги в малки количества и свикнете да ги дъвчете добре.

Две рецепти за здравословно разтоварващо готвене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *