ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Специална терапия подобрява живота на хора с парализа

Д-р Красимир Минкин обяснява за терапия, която подобрява живота на хора с парализа. На въпросите „В какво се състои процедурата“ и „Има ли странични ефекти“, той отговаря в интервю за в. „Доктор“. 

Д-р Минкин, какво представлява новата баклофенова терапия?

Това е терапия, известна от 1984 г., в Словения, откъдето е нашият гост д-р Клемен Граблиевич, се прилага от 2001 г. У нас досега не сме прилагали тази терапия, имаме млад човек, помпата му е имплантирана в Брюксел преди две години. Имаме опит в имплантирането на помпата и доливаме контейнера с медикамент.
През 1984 г. се предлага използването на интратекално приложение на баклофен като алтернатива на пероралното му приложение. Оказва се, че при перорално приложение дозите, необходими за проявяване на антиспастичния ефект на баклофена, надвишават тези, при които се появяват непоносими странични ефекти като гадене и обърканост.

В какво се състои процедурата?

Самата интервенция е много проста, поставя се едно малко катетърче около гръбначния мозък и се свързва с помпа, поставена под кожата. Отнема по-малко от час, но може коренно да промени живота на заболелите, защото ще доставяме медикамента не през устата, където отива в общото кръвообращение и има ефект върху цялото тяло и главния мозък. Идеята е да се достави медикаментът около гръбначния мозък, до структурата, която предизвиква спастицитета.

Основният проблем за нас е, че помпата струва 15-25 000 евро, в зависимост от доставчика. Има и доплащане при пълненето на контейнера с медикамента – около 600 лв. на всеки 3-4-6 месеца, в зависимост от дозата. Помпата се сменя на 7 г. В началото дозата на медикамента е по-висока, за да може пациентът да свикне с лекарството. Подготвяме документите за финансиране по Здравна каса, но искаме обществото и пациентите да бъдат запознати с новата терапия.

Д-р Красимир Минкин
Д-р Красимир Минкин

На каква възраст при деца може да се приложи терапията?

След 3-годишна възраст, детето трябва да има малко мастна тъкан, поне 2 см, заради подкожното имплантиране на помпата. Не трябва да се тръгва с прекалено много очаквани резултати. Не можем да накараме пациентите да проходят, но ще облекчим живота им, като спазмите станат малко и леки. Ще облекчим непрекъснатата болка от стягането на мускулите. При пациенти с множествена склероза, които не са много увредени, с терапията ще успеем да намалим тонуса и те ще ходят почти нормално.

Хубавото при този метод е, че можем да направим тест за ефекта още преди интервенцията. Вкарва се само катетър около гръбначния мозък и се инжектира с външна помпа, която не струва нищо, в продължение на два дни медикамент. Така виждаме какво бихме постигнали, когато имплантираме помпата.

Има ли странични ефекти?

Нежеланите ефекти могат да бъдат постигнати само ако пациентът е свръхдозиран. Не се стига дотам, намалява се дозата. Основната причина да се стигне до баклофенова терапия с помпа е тази, че терапията през устата води до странични ефекти като гадене, повръщане, замаяност, отпадналост, сънливост. Имаме пациенти, които не могат да станат от леглото не толкова, че са отмалели, а че им се спи, защото концентрацията в главния мозък, който въобще не ни интересува, е висока. Няма привикване, достига се дозата и не е необходимо покачването на медикамента.

С какви аргументи ще представите терапията пред Здравната каса?

Основните индикации са детска церебрална парализа, множествена склероза, мозъчни инсулти и травми на гръбначния мозък. В началото нуждаещи се са около 10-ина деца и насочени от невролозите с множествена склероза са 23-ма пациенти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *