ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ходенето е по-полезно от тичането?

Дали бързото ходене е по-полезно от тичането?

ходене Нека разгледаме накратко ходенето ли е по-полезно за здравето, или тичането. И тук съвсем не става въпрос само за това кое гори повече калории.

Според учените от Харвардския университет, които са провели изследване с над 30 000 души в продължение на 6 години бързото ходене пеша е по-полезно от бягането. Резултатите показват, че тичането намалява риска от хипертония с 4,2%, понижава холестерола с 4,3%, а опасността от диабет спада с 12,1 %. Показателите при ходенето по отношение на същите здравословни проблеми са съответно 7,2%, 7% и 12,3%. Изводът е, че дългата разходка е по-полезна от изморителното тичане за здравето на сърдечносъдовата система.

Всичко, което е умерено, е добро за здравето. Ходенето предполага едно умерено натоварване на тялото. Мускулите се насищат по-бавно с кислород, кръвта не циркулира толкова бързо, но за разлика от това движението ѝ е по-ефективно.

И все пак, не може да сравняваме тичането и ходенето, тъй като тук става въпрос за различен интензитет. Ходенето е умерено упражнение за тялото, докато тичането е енергично.

Ходенето има своите предимства за превенция на някои сериозни заболявания, докато тичането може да бъде противопоказно точно при заболяванията, които се повлияват добре от дългите разходки.

Специалистите препоръчват да се включат различни като интензитет отсечки. В някои от участъците може да се ходи по-бавно, а в други по-бързо.

Накрая, дали ще изберете да тичате или да ходите е свързано само и единствено с вашето здравословно състояние. Не забравяйте само едно – всяко движение е полезно, стига да е с мярка и да се извършва редовно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *