Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са ползите и вредите от соевия сос?

През последните 10-15 години популярността на японската и китайска кухня е изключително повишено

соев сос

Има достатъчно заведения за обществено хранене, където се предлагат ястия от китайската кухня, както и от японската, а в някои по-големи градове можем да избираме между тайландска, корейска и индийска кухня. Какво е общото между тях? Една подправка – соев сос. Нека разгледаме ползите и вредите от соевия сос, който стана почти постоянен спътник и на българската трапеза.

В повечето случаи, щетите за здравето, причинени от соевия сос са от недобросъвестни производители: произведени чрез по-евтина хидролиза, с добавяне на генетично модифицирани организми или консерванти. Такъв продукт може да съдържа огромен брой изключително опасни субстанции, които могат неблагоприятно да повлияят върху здравето.

В случаите, когато соевият сос е изработен както трябва, крайният резултат е следствие от естествен процес на ферментация и не съдържа синтетични добавки. Точно този соев сос може да се счита за полезен. Въпреки това, неговото приложение има някои противопоказания:

В соевия сос има много сол. Ето защо злоупотребата със соев сос може да предизвика същите проблеми, както в случая на натриев хлорид: камъни в бъбреците или пикочния мехур, солни находища в ставите, високо кръвно налягане.

Съдържащите се в соевия сос натриеви соли и някои антиоксиданти имат дразнещо действие върху лигавиците. Затова подправка е забранена за хора с гастрит, пептична язва и други стомашни неразположения.

Соев сос съдържа големи количества протеини, затова не бива да се дава на деца под 5 години, тъй като е много силен алерген.

Смята се, че специфичното съдържание на фитоестрогени в соса може да предизвика аборт.

Днес диетолозите оспорват разпространеното схващане, че соята може да отключи затлъстяване, и още повече – соевите фитоестрогени да предизвикат безплодие.

В действителност, учените са доказали, че соевият протеин в състава на соята е много подобен на човешкия и следователно служи като отличен материал за насърчаване и поддържане на нормална мускулна функция. Що се отнася конкретно до соев сос, в допълнение, той има следните благоприятни свойства:

  • Поддържа оптимален хормоналния баланс при жените;
  • Защита срещу свободните радикали и срещу злокачествени тумори;
  • Подобряване функционирането на съдовете и увеличава тяхната гъвкавост;
  • Намалява риска от нервни болести;
  • Помощ при главоболие, мигрена, безсъние;
  • Поддържа нормалното функциониране на имунната система;
  • Той помага за облекчаване при подуване и мускулни спазми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *