Вижте как да подобрите работата на мозъка си

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Имате ли понякога усещането, че тялото ви служи съвсем покорно, докато мозъкът ви отказва да ви се подчини? Ако ви дразни това, че забравяте и не успявате да се съсредоплочите, ще ви помогнат няколко лесни трика.

mozaka1Мозъкът е контролният център на тялото. Благодарение на него можете да мислите, виждате, говорите, с две думи – да живеете. За да функционира, му помага нервната система, от която идва огромно количество информация. Като всяка друга система, нервната и мозъкът също могат да се уморят. Също както мускулите, и те се нуждаят от правилно третиране. Станала ли е нервната ви система ленива? Проверете с какво я храните и дали не сте я претоварили.

Обяд за умници

Когато подбирате храна за мозъка си, гледайте тя да съдържа витамин В.

Има го в кафявия ориз, граха, пълнозърнестия хляб, млякото, яйцата, сиренето и орехите. Другите важни хранителни вещества са антиоксидантите. Те подобряват мисловната дейност, паметта и въобще цялостното здраве на нервната система. Освен това не позволяват на свободните радикали да разрушават структурата на нервните клетки. Затова търсете храни с ненаситени мазнини. Такива са слънчогледовото олио, пшеничните зародиши, авокадото, житните растения и жълтъкът. Важен антиоксидант е и витамин С.

Упражнения за мозъка

Ако вече сте дали правилната храна на мозъка си, значи е време и хубаво да го раздвижите. Правите много неща несъзнателно и рутинно? Грешка! Сивото вещество има нужда от размърдване с нови начинания. Ходете на работа по нов път, започнете да обръщате внимание на звукове и миризми, мийте си зъбите с другата ръка или пък затворете очи, докато се преобличате. Напазарувайте в друг магазин, не в обичайния, пренаредете бюрото си. Колкото е възможно по-често общувайте с непознати хора – в асансьора, в магазина, на улицата. По време на вечеря седнете на различно място и през вечер се опитвайте да си припомняте вкуса на ястията, които сте обичали като малки. Решавайте кръстословици и судоку.

Продължение …

 

 

Предлагаме ви 6 упражнения за мозъка!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *