Рецепта с куркума помага при артрит

Болката при артрит идва след възпаление

kurkuma От древни времена се знае, че куркумата се справя отлично с възпаленията. Куркума се ползва не само като подправка, но и като лекарство, което помага при някои доста страшни и упорити болести.

Как помага куркумата? Както вече стана ясно, куркумата помага със силата на антиоксидантните си свойства. Най-просто казано, антиоксидантите са молекули, които „ловят“ опасните свободни радикали в тялото и ги неутрализират. Препаратите за химиотерапия се ползват паралелно с антиоксиданти. Но те пречат да се развие рак дори когато се приемат в малки дози чрез храната.

Куркумата е истинска бомба срещу всякакви тумори. Това е доказано е с над 20 изследвания. Практиката също доказва, че куркумата е ценно и ефективно лекарство.

Важно е да знаете, че куркумата действа само ако е смесена със зехтин и черен пипер. Получава се синергичен ефект – т.е. всяка съставка усилва действието на другата и резултатът е по-голям от простия сбор от въздействията на трите.

Какво ще ви е необходимо, за да направите лек с куркума срещу артрит?

• 1 ч.л. куркума на прах
• 1 ч.л. зехтин екстра върджин
• 1/2 ч.л. черен пипер на прах

(Зехтинът може да се смени с кокосово масло.)

Употреба: трите съставки се смесват и
се изпиват. Ако вкусът е неприятен, сместа може да се добави към ястие. Пие се поне по 1 ч.л. на ден, но може и повече.

Запомнете!

Черният пипер е задължителен, тъй като играе роля на катализатор. Без него активната съставка в куркумата (куркумин) почти няма да се усвои от организма. Едва 5% от куркумина минават през стените на тънките черва. Заедно с черния пипер обаче абсорбцията на куркумин в тялото нараства 2000 пъти!

Над 2000 години всекидневна употреба на куркумата в индийската кухня са доказали пълната й безвредност. А полезността й се е доказала само при посредничеството на черния пипер.

Оценете статията
Оценка 2.9 от 27 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да функционира правилно този сайт използва бисквитки.