ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това са важни съвети как да увеличите растителните храни

Вижте как да поддържате здравето и фигурата си в по-добра форма, като замените част от месото в храната си с растителни храни.

rastitelni hrani1Хапвайте повече безмесни ястия

Пробвали сте вече салата с нахут, броколи с къри, паста със зеленчуци, пълнозърнести закуски с мед, ръжена препечена филийка с фъстъчено масло или плодова салата с бадеми, да речем, и ви харесват? Ами, тогава яжте по-често и повече от тях вместо животински продукти, предлагат диетолозите. Ако например сте си определили понеделник за ден без месо, включете още един ден през седмицата с вегетариански специалитети.

Не се притеснявайте дали приемате достатъчно протеини с растителната храна, защото много продукти от нея съдържат този елемент – например зърнените, бобовите, някои зеленчуци. Изследвания, проведени сред вегетарианци, потвърждават, че нивото на протеини в организма им е в нормата.

Съвет: За да сте сигурни, че приемате необходимото количество протеини, изчислете го по стандарта за възрастен човек: 0,9 г (за по-лесно закръглете на 1 г) на килограм телесно тегло.

Променете съотношението на продуктите в чинията си

Ако водеща роля „играе“ месото (включително пилешко и дивечово), то сменете пропорциите: 3/4 от чинията ви трябва да е пълна с растителна храна като зърнени продукти, варива, зеленчуци и плодове, а останалата част – с мръвка. Ако ви звучи прекалено малко, за начало просто добавете допълнително един плод към закуската си или повече салата към обяда си.

Съвет: Смесвайте обичайните си зърнени продукти или опитайте алтернативни варианти като например безглутенови храни, спелта, ленено семе, елда, азиатски варива и други.

Изключете напълно животински храни, които не ядете често

Това е най-лесният начин да намалите приема им, защото просто няма да ви липсват. Ако не обичате овнешко или пуешко, забравете за него. С напредването на възрастта е добре да ограничите и свинското и агнешкото, които са по-мазни, предупреждават диетолозите.

Съвет: Това не означава да се лишите от протеините, които са ви доставяли тези меса, от които се отказвате. Заменете ги с други богати на белтъчини храни, но от растителен произход – например черен боб вместо пилешко в салатата, пълнени чушки с ориз или елда вместо с кайма.

Продължение…

 

Как да направим протеинова диета без месо?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *