Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да увеличите растителните храни – продължение

Част 1

Внесете повече разнообразие сред зеленчуците в менюто си

rastitelni hrani2Картофи, моркови, зеле и… толкова? Пазарът е пълен с какви ли други зеленчуци – като почнете от различните видове зеле и кореноплодни (китайско, брюкселско, броколи, карфиол…), добавите пренебрегваните досега тиква, грах, зелен фасул и екзотичните предложения от азиатската кухня. Не забравяйте и голямото разнообразие от зелени листни зеленчуци за салати като айсберг, рукола, бейби спанак, червена маруля, фризе салата. Пролетните коприва и лапад също внасят нов „тон“ в менюто.

Съвет: Приготвяйте зеленчуците на пара, леко обварени или задушени, за да са по-полезни. Така организмът ще поеме желязото и цинка от продуктите, защото са леко обработени топлинно. Преваряването и прекалено дългото готвене унищожават витамин С, фолиевата киселина и други ценни съставки в тях.

Включете четири пъти бобови храни в седмичното си меню

Освен че са богати на фибри и протеини, варивата се поддават и на различни видове готвене – на супа, на салата, на яхния, като плънка за сарми и чушки… Прибавете за повече вкус и аромат към някои варианти скилидка чесън, зехтин, доматен сос. Предлагайте ги търпеливо и на децата, които обикновено отказват в началото нова храна, особено бобовите растения, но на десетия път може и да ги харесат.

Съвет: Бобовите храни са комбинация от протеини и скорбяла (нишесте). Количеството боб, което ще ви достави толкова протеини, колкото 1 г пилешко месо, ще ви снабди и с повече килоджаула енергия, която ще трябва да изгорите.

Използвайте мазнините балансирано

Често хората несъзнателно увеличават калориите, които приемат с растителната храна, като слагат повече мазнина за овкусяването й. Придържайте се към здравословната норма: от 20 до 35% от дневния ви енергиен прием да представляват мазнини. Важно е и балансираното съотношение между Омега-3 и Омега-6 есенциални мастни киселини – използвайте повече зехтин, растително масло от ленено семе, бадеми, чия и по-малко от царевични зърна, соя, слънчоглед.

Съвет: Най-добрият източник на растителни масла е от самите растения: ядки, маслини, авокадо, семена.

 

4 нови тенденции в здравословното хранене

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *