ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кратко и ясно – Коя билка за какво помага? – част 2

Част 1

МАЙОРАНА

MejoranaБотаническо име: Majorana hortensis

Народно име: майорана

Произход: Ориента и Средиземноморието

Използват се: листата

Употреба в кухнята

Подправката се прибавя към салати, супи сосове, меса и риба, плънки, зелен фасул и ястия със сирене и кашкавал. С пряспата майорана овкусяваме ориз, картофи и бобови ястия. По време на готвене листата се добавят накрая, за да не нагарчат.

Лечебни свойства

Ускорява храносмилането и действа срещу неврози. Същевременно помага при простуда и главоболие.

Отварата от майорана се сипва във ваната или като компрес се налага на болното място срещу ревматологични заболявания. Ако капнем няколко капки от нея върху възглавницата ще прогоним безсънието.devesil

ДЕВЕСИЛ

Ботаническо име: Levisticum officinale

Народно име: селим, лющен, омана, девесил

Произход: Средиземноморието

Използват се: листа, корени, семена

Употреба вкухнята

Нарязаните листа се прибавят към картофени салати, салата от домати, бульони, грахови и картофени супи и други зеленчукови супи, а също така и към месо. Корените служат за направата на подправка за супа. Семената се използват за ликьори и освежаващи напитки.

Лечебни свойства

Положително въздейства върху храносмилането, газоотделянето, подпомага сърдечната дейност и дейността на бъбреците. Има и диуретичен ефект. Облекчава ревматизма, пречиства организма от токсини. Не трябва да се използва по време на бременност и при бъбречни кризи.

mentaMEHТА

Ботаническо име: Mentha

Народно име: мента

Произход: Великобритания

Използват се: листа

Употреба в кухнята

Сурова може да се използва за плънки, за месо, за сметанови ястия и ястия със сирене и кашкавал, към извара и задушени зеленчуци (моркови, прясно зеле). Отлично овкусява и сладки десерти, плодови салати, студени супи и коктейли. Сушената лютива мента не се съхранява повече от година, при това в тесни шишенца.

Лечебни свойства

Като лековита билка се използва за подобряване на храносмилането, при болести на жлъчката и бъбреците и при проблеми с дишането. Листата, накиснати в олио, помагат при болки в мускулите и при ревматологични заболявания.

Продължение …

 

 

Вижте какво е важно да знаете за пресните и сушени билки и подправки!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *