ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Растението калина е отлично лечебно средство

Плодовете от калина имат силно изразено пикочогонно действие

Растението калина, което мнозина от нас познават като офика или самодивско дърво се среща често в страната ни, но дори и не сме предполагали за широкото му приложение в народната медицина.

Народната медицина препоръчва калината като отлично слабително средство с пикочогонно действие и противоревматични свойства.
Използват се основно плодовете на калината, от които се приготвят различни целебни средства.
Тя може да бъде приложена при застой на течности в организма, при чернодробни проблеми кожни заболявания, изкълчване и подуване, дизентерия, чревни катари, бъбречни заболявания, диария и редица други проблеми.

Плодовете от калина имат силно изразено пикочогонно действие
Плодовете от калина имат силно изразено пикочогонно действие

Народната медицина използва и цветовете на калината, които са бели на цвят, но по-рядко, тъй като те са с по-слабо изразен ефект на действие.
Листата на калината се използват при кожни проблеми.
Нарязани пресни листа от калина действат отлично при спадане на отоци в резултат на изкълчване.
Плодовете на това растение са много богати на витамин С, захари, дъбилни вещества, пектин, три вида киселини – ябълкова, лимонена и винена и редица други полезни вещества.

За да си приготвите калината като целебна запарка, е необходимо да счукате една супена лъжица плодове, които да залеете с 500 мл. вода и да ги варите за пет минути.
От отварата се пие три пъти дневно по една винена чаша преди хранене.
Освен от плодовете, можете да си направите запарка от листата и цветовете на калината. Разликата е, че две супени лъжици листа или цветове от растението се заливат с 400 мл. вода. Пие се по същия начин както и запарката от цветове от калина, пише upss.eu.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *