ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Докъде стигна науката в борбата за по-добро зрение?

Бъдещето е вече настояще в офталмологията. Все по-ефикасни лазерни технологии третират успешно късогледството и далекогледството, срещу катарактата се използват висококачествени импланти, успешно се овладява макулната дегенерация на ретината, която засяга милиони възрастни хора по света. Докъде е стигнала науката?

zrenie-1Идва ли краят на очилата?

Лазерът позволява в много случаи очилата да станат излишни. Трябва ли обаче да се вярва на всички обещания на лазерната хирургия на очите? За едни тя е революционна, за други – просто носеща комфорт. Операцията с лазер при късогледство и далекогледство е много обсъждана актуална тема. Днес тя се предлага масово като всяка друга търговска стока и затова трябва много да внимаваме на кого поверяваме очите си.

При късогледство

Резултатите показват, че 90-95% от оперираните от късогледство хора възстановяват напълно зрението си надалече. За да запазят и зрението си отблизо, ако са на над 45-годишна възраст, е необходимо да бъде запазено леко късогледство на не водещото око. При слаба светлина все пак понякога се налага да се слагат очила за далечно виждане.

При далекогледство

Възстановява се зрението отблизо, но обикновено това е за сметка на далечното зрение. Затова хирурзите предпочитат да оперират само едното, не водещото око. На пациента се налага да се приспособи към резултатите. Мозъкът привиква за няколко месеца, но по-добре е да се проведат специални тестове преди операцията. Не трябва също да се забравя, че далекогледството се развива до 60-годишна възраст, което означава, че ако операцията се направи по-рано, няколко години след нея може да се наложи да се носят коригиращи очила за четене, особено при лошо осветление.

Какъв е принципът на лазерната операция?

Хирургът използва лазерния лъч, за да третира повърхностно или в дълбочина ретината. Той решава каква техника точно да приложи в зависимост от това колко голяма е корекцията, която трябва да се направи. Фоторефрактивната кератектомия позволява без всякакъв риск да се коригира късогледство до 6 диоптъра, а методът Lasik – от 6 до 10 диоптъра. Изборът се определя също от дебелината, формата и релефа на роговицата, както и от размера на клепача – когато е по-голям, той благоприятства зрението надалече за сметка на близкото зрение и може да допринесе за ефекта на ореола.

Прекалено тънката или неравна роговица е неподходяща за лазерна операция.

Прилага се местна упойка под формата на капки за очи. Лазерът се управлява чрез компютърна програма. Третирането на роговицата трае няколко секунди, а цялата операция – 10-15 минути.

Продължение …

 

Изгладете бръчките около очите с домашна маска!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *