ЗОПИКЛОН / ZOPICLON

Съдържа зопиклон, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, пшенично нишесте, калциев дихидрогенфосфат, натриева сол на карбоксиметилнишесте, хипромелоза, титанов диокисид

Предназначение

12ЗОПИКЛОН улеснява заспиването, неутрализира състояния на безпокойство и предпазва от конвулсии и мускулни напрежения. Препоръчва се при нарушения на съня от рода на трудно заспиване, събуждане през нощта или твърде ранно събуждане. Медикаментът е за краткотрайно лечение в рамките на не повече от месец.

Как се приема

Този медикамент се приема изключително по лекарско предписание. Стандартният прием е една таблетка дневно; взема се вечер преди лягане. Дозировката при пациенти в напреднала възраст или със заболявания на черния дроб и бъбреците обикновено е наполовина.

Таблетката ЗОПИКЛОН се поглъща цяла, с малко течност. Всяка промяна в дозировката трябва да се прави само по лекарска препоръка. Стандартният курс на лечение е 28 дни, които включват и етап на постепенно намаляване на обичайната доза.

Възможни нежелани ефекти

Като цяло този медикамент се приема добре, но не са изключени прояви на странични ефекти. Обикновено тава е замаяност през деня, главоболие и сънливост, пресъхване на устата, усещане за метален вкус в устата.

В редки случаи е съобщавано за прояви на агресивност, объркване и халюцинации, раздразнителност.
Рядко може да настъпят алергични кожни реакции и депресивни състояния след събуждането.

Ако тези симптоми не са преходни или интензивността им расте, непременно се консултирайте с лекуващия за начина, по който ще продължи вашата терапия.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този медикамент не бива да се приема, ако е проявена алергия към някоя от съставките му.

Не е подходящ за бременни и кърмачки.

ЗОПИКЛОН не се прилага при деца и подрастващи под 18-годишна възраст.

Противопоказен е при групи заболявания като миастения гравис, чернодробни, бъбречни, дихателна недостатъчност, сънна апнея.

Не се препоръчва шофиране при лечението с този медикамент.

ВНИМАНИЕ! Продължителният прием на ЗОПИКЛОН създава зависимост, затова приложението му се ограничава до четири седмици. Спирането на лекарството става постепенно, без рязко отнемане.

Взаимодействие с други медикаменти

Съчетаването на ЗОПИКЛОН с други лекарства може да бъде допуснато след лекарска консултация.

В някои случаи паралелният прием усилва, а в други отслабва въздействието на лекарствата. ЗОПИКЛОН усилва функцията си на успокояващ фактор при паралелен прием с невролептици, хипнотици, антидепресанти, наркотични вещества, антиепилептици и антихистамини. Необходима е индивидуална преценка на взаимодействията, за да се прецени необходимо ли е дозите ЗОПИКЛОН да се намалят или увеличат. Така например съчетаването с еритромицин изисква намаляване на дозата, а с карбамазелин – увеличаване.

_________

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за опаковка от 10 таблетки х 7.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *