Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как окислителният стрес се явява рисков фактор за сърцето

Окислителният стрес е увреждането на клетките, причинено от циркулиращи вредни молекули, наречени свободни радикали.

okisl stres-1Учените сега откриват потенциален механизъм на химичните промени, предшестващи атеросклерозата , която стои в основата на сърдечните заболявания. Това проучване се занимава с връзката между различни въздействия на околната среда върху организма – това са както фактори, които можете да контролирате (хранителен режим, лекарства, тютюнопушене), така и тези, които не подлежат на управление, например замърсяването на околната среда или радиацията. Вниманието е съсредоточено върху окислителния стрес – увреждането на клетките, причинено от циркулиращи вредни молекули, наречени свободни радикали. Организмът произвежда огромни количества потенциално разрушителни молекули – окислителни свободни радикали, по време на ежедневните дейности като дишане и храносмилане.

Във всеки един момент в кръвта постъпват свободни радикали, чиято разрушителна сила произтича от факта, че те имат по един свободен електрон. Проблемът е, че се нуждаят от друг електрон, за да се постигне равновесие. И така тези нестабилни частици „открадват“ електрони от другите молекули в организма. Това уврежда гените, протеините и липопротеините и повишава риска от сърдечносъдови заболявания, рак и др.

Обикновено защитните механизми на организма, включително и антиоксидантите, които приемате с храната, бързо се мобилизират и инактивират свободните радикали. Но ако пушите, имате наднормено тегло, не спортувате достатъчно, твърде много се тревожите, страдате от метаболитен синдром или прекалено често приемате храни и напитки като чипс или кока-кола, тази естествена защита не действа. Тя не работи и ако клетките произвеждат излишък от свободни радикали, които неутрализират ефектите на ултравиолетовите лъчи, замърсяването, тютюневия дим, злоупотребата с алкохол или лекарства (независимо дали са предписани или свободно продавани добавки без рецепта). Когато естествената антиоксидантна защита на организма се претовари, човек страда от окислителен стрес.

Сега изследователите смятат, че окислителният стрес е ключовата повратна точка за здравото сърце. Те считат, че това състояние отключва атеросклерозата. Критичният момент, изглежда, е окисляването на частиците „лош“ холестерол. Именно тогава техният холестеролен товар става по-опасен и се увеличава вероятността те да се отложат в артериалните стени.

Имунната система разпознава окислените частици ЛНП, които изследователите наричат LDL-ox (окислени ЛНП), като нашественици. Клетките на имунната система, познати като макрофаги, ги улавят и при процеса те се превръщат в рехави, изпълнени с мазнини тела, образуващи основата на плаката. Окисленият „лош“ холестерол допринася за нарастването и пукането на плаката, което води до образуването на кръвен съсирек, при чиняващ инфаркт. Високите нива на окислени ЛНП могат да удвоят риска от инфаркт.

Японски изследователи са открили, че за хората с високи нива на окислен „лош“ холестерол съществува по-голям риск от сериозно сърдечносъдово заболяване: пациентите, преживели инфаркт, имат четири пъти по-високи нива на окислен ЛНП от наблюдаваната група здрави хора.

Британската кардиологична фондация приема, че холестеролът, окислен във вътрешната обвивка на артериалните стени преди складирането му, е способен да ускори процеса на атеросклероза, което води до инфаркти. До известна степен процесът на окисление може да се предотврати, ако режимът на хранене включва много плодове и зеленчуци, тъй като те са богати на антиоксиданти.

okisl-dobar hol„Добрият“ холестерол предпазва „лошия“ от окисляване

„Добрият“ холестерол не просто пренася „лошия“ обратно до черния дроб за разграждане. Той също така предпазва и „поправя“ ЛНП, като отклонява безопасно окислените мазнини и това е поредната причина да приемате храни, които повишават нивата на „добър“ холестерол в организма.

Ако страдате от метаболитен синдром

„Лошият“ холестерол се окислява по-лесно. В резултат сте по-предразположени към сърдечносъдово заболяване. Дори и нивата на ЛНП да са в рамките на нормалното, ако е наличен метаболитен синдром, вероятността „лошият“ холестерол да е от малкия, плътен тип, който лесно бива увреден от свободните радикали, е по-голяма.

Сложните кръвни тестове могат да покажат дали при вас са налични тези свръхопасни частици ЛНП, но има и по-прости начини да го проверите. Ако резултатите от кръвния тест покажат, че нивата ви на „добър“ холестерол са ниски, а тези на триглицериди – високи, вероятно имате и повишена концентрация на малки, плътни частици „лош“ холестерол. Или още по-просто – ако предполагате, че сте с метаболитен синдром, това е още една причина да спортувате повече, да отслабнете и да приемате по-малко рафинирани въглехидрати. Стимулирането на естествената антиоксидантна защитна система на организма е един от най-приятните аспекти на програмата „Половин час на ден“.

При всяко хранене трябва да приемате богати на антиоксиданти храни и сокове във всички цветове на дъгата, ще научите тайна, която ще ви спести време и ще удвои антиоксидантната стойност на зеленчуците, ще откриете свеж салатен сос, стимулиращ естествената антиоксидантна защита, и ще станете специалисти в пазаруването на плодовете и зеленчуците, които са най-полезни за сърцето.

Ще научите и истината за пренасищане то на пазара с хранителни антиоксидантни добавки, както и защо един от най-препоръчваните антиоксиданти – витамин Е, няма да ви помогне да намалите окисляването на „лошия“ холестерол и дори може да засегне сърцето. Ще откриете също и облекчаващи триминутни упражнения за медитация и ежедневни пози от йога, които ще ви помогнат да си осигурите спокойствие дори и в най-натоварените дни, което е полезно против окислителния стрес.

Какво трябва да знаете

„Окислителен стрес“ е терминът, който описва уврежданията, причинени от разрушителните кислородни молекули, наречени „свободни радикали“. Организмът ни произвежда свободни радикали по естествен път по време на дишането, храносмилането или при разграждането на алкохола или на различните лекарства, както и докато клетките използват мазнините и въглехидратите за енергия. Когато свободните радикали атакуват „лошия“ холестерол, той се превръща в опасния вид, който води до атеросклероза.

КАК СЕ ПОЯВЯВА

Обикновено естествената антиоксидантна защита на организма неутрализира свободните радикали. Ако тя се претовари, свободните радикали започват да увреждат молекулите и клетките, което отключва атеросклероза, рак, психични проблеми и сърдечносъдови заболявания. Естествените антиоксиданти са претоварени от прекомерния стрес, недостатъчното физическо натоварване и неконсумирането на плодове и зеленчуци.

КАКВО Е НОВОТО

Свободните радикали атакуват „лошия“ холестерол Това превръща частиците ЛНП в типа, който отключва или усложнява атеросклерозата. Този тип холестерол може също така да причини спукването на плаката, което от своя страна води до образуването на кръвен съсирек, блокиращ кръвотока към мозъка или сърцето.

Връзката разум – тяло

Психическият и емоционалният стрес могат да повишат окислителния стрес; почивката е в състояние да го понижи.

КАК ДА ГО ОТКРИЕМ

Няма тест, който да определи нивото на окислителния стрес, но изборът на начин на живот е до голяма степен показателен. Ако имате наднормено тегло, не приемате достатъчно плодове и зеленчуци, пушите и не спортувате, повишавате риска си от окислителен стрес.

СТАНДАРТНИ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ

Ежегодно се харчат доста пари за витамини и минерални добавки, продавани без рецепта, в това число и витамините А, С и Е, бета-каротин и минерала селен. Но изследванията още не са доказали категорично, че те са ефикасни. Една от обещаващите добавки е коензимът Q10, който може да предпази „лошия“ холестерол от окисляване.

ПРИЛОЖИМОСТ НА САМОЛЕЧЕНИЕ

Висока за повечето хора. Изберете естествените антиоксиданти – чрез спорт, понижаване на стреса, прием на разноцветни плодове и зеленчуци. Сред леснодостъпните храни, повишаващи дневния прием на антиоксиданти, са ябълков или гроздов сок, които може да приемате вместо газирани напитки, броколи, които да поръсвате върху салатата си, и дори консервирани зеленчуци, които въпреки процеса на обработка, запазват много от антиоксидантите си. Но внимавайте – зеленчуците често се консервират в солена вода, така че четете етикетите за наличие на натрий.

Какъв е рискът за вас?

Колкото повече от долупосочените рискове се наблюдават при вас, толкова по-голяма е вероятността свободните радикали в организма ви да увреждат сърдечносъдовата система.

  • Тютюнопушене
  • Наднормено тегло
  • Метаболитен синдром или диабет
  • Недостатъчно спортуване
  • Режим на хранене, който не включва поне пет порции плодове и зеленчуци на ден
  • Психически или емоционален стрес

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *