Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хиповитаминоза – симптоми и лечение

До хиповитаминоза се стига поради редица причини

Хиповитаминозата е недостиг на няколко витамина в човешкия организъм.

Не подценявайте това състояние, тъй като може да се окаже много по-опасно дори и от авитаминозата (пълна липса на витамини).
Това заболяване засяга еднакво и двата пола и никоя възраст не е застрахована.

Хиповитаминозата се появява неусетно и в началото човек не може да забележи някакви сериозни изменения.

До хиповитаминоза се стига поради редица причини
До хиповитаминоза се стига поради редица причини

Симптомите, които подсказват, че страдате от недостиг на няколко витамина или пък само на един, могат да са различни в зависимост от това кои нискомолекулни органични вещества са в недостатъчно количество или липсват изцяло.

В общите случаи симптомите, по които можете да разпознаете хиповитаминозата са понижено тегло, раздразненост, неспокоен сън, липса на концентрация, нарушена трудоспособност, често изпадане в депресивни състояния, косопад, цепещи се нокти, липса на апетит, отслабнало зрение, кожни проблеми и др.
Не бързайте обаче веднага да си лепнете тази диагноза, тъй като сами по себе си тези симптоми не са винаги знак, че страдате от хиповитаминоза.

Причините за недостига на витамини в организма също може да са различни – като се започне от недохранване или често подлагане на строги диети, недостатъчно количество плодове и зеленчуци в менюто и дори смяната на сезоните.
Съществуват различни видове хиповитаминоза в зависимост от това кой точно витамин ви липсва или е в занижени количества.

В общия случай на лечение се налага хората от страдащи от хиповитаминоза да се придържат към определената им от специалист хранителна диета, в която са включени плодове и зеленчуци, зърнени храни, морски дарове, месо, мед, яйца и млечни продукти.
Спортуването и разходките навън също допринасят за справянето с този проблем, пише ezine.bg.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *