ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хумус с едамам и тахини

В това уникално ястие, известно като хумус, вместо леблебия е включен едамам (зелени соеви зърна). Тахини е паста, приготвена от смлени сусамови семена, която прилича на фъстъченото масло. Сусамовото семе е чудесен източник на манган, мед и магнезий, както и на стероли, растителни вещества, които понижават холестерола.

humus s edamamПродукти

4 питки, разрязани през средата

Половин чаена лъжица канела

2 чаши едамам (соеви зърна, без шушулките)

четвърт чаша сусамова тахини

2 супени лъжици лимонов сок

2 скилидки чесън, намачкани

Половин чаена лъжица сол

2 супени лъжици зехтин екстра върджин

Инструкции

Загрейте фурната до 180 °С. Поставете половинките на хлебчетата върху дъска за рязане и ги намажете с мазнина. Поръсете ги с канела и нарежете всяко на 8 парчета. Сложете ги на хартия за печене и печете до златисто за около 10 минути. Извадете ги и ги оставете да се охладят.

Междувременно поставете едамама в средно голяма тенджера, залейте го с вода и го сварете на средно висока температура за 10 минути, до омекване. Отцедете и изплакнете със студена вода. Оставете го леко да се охлади.

Поставете в кухненския робот 1/3 чаша вода и едамама, пастата тахини, лимоновия сок, чесъна и солта. Разбийте до получаване на гладка смес, като постепенно добавяте олиото. Сервирайте с препечените хлебчета.

Хранителна стойност

212 калории, 9 г протеини, 24 г въглехидрати, 5 г влакнини, 10 г мазнини, от които 1 г наситени, 0 мг холестерол, 333 мг натрий

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *