ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сок от нар и фурми срещу инфаркта

Половин чаша сок от нар и три фурми всеки ден – това е достатъчно за предпазване от инфаркт. Твърдението е на учени от Израел.

glintvain-ot-narУчени от Technion-Israel Institute of Technology в Израел установиха, че нарът и фурмите подобряват чувствително сърдечното здраве и могат да предотвратят инфаркт. Въпросните плодове са и част от успешната профилактика срещу инсулти, коментират от medikforum.ru. Някои специалисти дори препоръчват консумация на счуканите костилки от фурми!
Това всъщност е доста спорно – но дори и само комбинацията от наров сок и плод фурми е превъзходно средство срещу риска от инфаркт. Тези плодове съдържат мощни антиоксиданти, които предотвратяват развитието на атеросклерозата. Това е патологичен процес, при който по стените на артериите се отлагат мастни плаки и има опасност от запушване. Хората, които активно консумират нар, намаляват този риск с около 30%.

Опасното при склеротичните плаки е това, че някоя от тях може да се отлепи и заедно с кръвни компоненти да образува тапа, която запушва важен кръвоносен съд и прекратява кръвоснабдяването на сърцето. Точно това се случва при инфаркт. Ако пък въпросната тапа запуши мозъчен кръвоносен съд, получава се инсулт. При своите изследвания върху ефекта от двата плода израелските учени провеждали лабораторни тестове и изследвания върху гризачи с повишени стойности на холестерина.

Доказва се, че комбинацията от наров сок и фурми реално предпазва от описаните опасности. Споменатите храни освен това намаляват окислителния стрес на артериалните стени (той причинява уплътняването и втвърдяването им). Самите стойности на холестерола в кръвта при редовна консумация също намаляват до 28%. Всичко това е достатъчно мотивиращо, за да ги включим в менюто си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *