Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При проблем със зрението: Какви очила и лещи да си изберем?

Ако се нуждаете от очила, не унивайте. „Аксесоарите за очи“ са част от модната индустрия. Вече не е задължително да се обричате да носите грозни, еднакви рамки и лещи с дебелина на бутилка. Първоначално лещите се правят от стъкло – днес те обикновено се изработват от специална олекотена пластмаса. Извивката и дебелината на лещата (а оттам и теглото й) зависят от нужната степен на визуална корекция, но комбинацията от съвременни технологии при изработването на лещите и широкия избор от олекотени рамки означава, че днешните очила могат да бъдат привлекателен моден аксесоар.

Новите материали, притежаващи допълнителна възможност за пречупване на светлината, правят възможно производството на силни лещи и стъкла, които са по-тънки, по-леки и дават по-малко изкривявания отвън, така че изглеждат добре дори когато сте с много висок диоптър (а някога бихте се нуждаели от ужасните дебели стъкла). Асферичните лещи, при които извивката се променя постепенно, изпъкват по-малко и осигуряват по-добро зрение с по-малко изкривяване в краищата. Те са подходящи за корекции както на далекогледство, така и на късогледство. Ако рецептата ви включва корекция и на астигматизъм, лещите ще бъдат специално шлифовани, така че да пречупват светлината повече в едната посока, отколкото в другата, за да неутрализират неравномерната ochilaизвивка на окото. Те се наричат торични лещи. Има различни покрития за стъклата:

– Антирефлекторните могат да бъдат полезни при работа с компютър или нощно шофиране. Те могат да бъдат изтънени, което подобрява външния им вид.

– Устойчивите на надраскване покрития помагат при защита от наранявания и са особено подходящи за децата и спортистите.

– Устойчивите на надрасквания покрития могат да бъдат комбинирани със специално покритие, предвидено за защита от ултравиолетовите (UV) лъчи (въпреки че някои от материалите за изработка на лещи имат вградена UV защита).

Видове лещи:

Преди да изберете рамки и стъкла, трябва да знаете от какви очила се нуждаете.

Еднофокусни очила

Те са най-простият тип очила, тъй като коригират далекогледство или късогледство само с една рецепта. Стъклата в очилата (и контактните лещи) действат по същия начин като лещите в окото ви – пречупват светлинните лъчи.

Ако сте далекогледи, лещата ви ще е изпъкнала – по-плътна в средата, отколкото в краищата, подобно на лещата на окото. Тя помага на окото да измести фокусната точка напред, върху ретината, така че близките обекти да се виждат ясно.

Ако сте късогледи, лещата ви ще е вдлъбната – по-тънка в средата, отколкото по краищата. Тя пречупва светлината навън, компенсирайки за прекаленото пречупване в окото, като измества точката на фокусиране обратно, назад в ретината, така че далечните обекти да се виждат добре.

Очила за четене

Тренажорните очила Д-р Вижън подобряват зрението
Тренажорните очила Д-р Вижън подобряват зрението

Ако страдате от пресбиопия, очилата за четене могат да бъдат идеалното решение за вас. Дори да се нуждаете от рецепта за късогледство, можете да имате отделен чифт очила за четене, които да носите при дейности, извършвани отблизо. Ако обикновено носите контактни лещи за късогледство, лекарят може да ви изпише очила за четене, които ще ви вършат работа, докато носите лещите си. Можете да си купите прости увеличителни очила за четене напълно законно и без рецепта. Но пресбиопията обикновено се задълбочава с времето и е вероятно да се нуждаете от все по-силни очила за четене с напредването на годините.

Двуфокусни стъкла

Те позволяват комбинирането на две различни рецепти в една обща леща за хората, които се нуждаят от един вид корекция за нормално зрение и от друг – за работа отблизо. Горната част на лещата коригира далечното зрение, а долната близкото – чрез ясна разделителна линия между двете половини. Съществуват и трифокусни стъкла, които имат три части – за далечно, междинно и близко зрение. Но двуфокусните и трифокусните не са подходящи за всички и внезапното прескачане от една корекция към друга може да бъде неприятно, затова по-често се изписват варифокални очила.

Варифокални

Те действат подобно на бифокалните при хората, които се нуждаят от повече от една корекция, но както се разбира от името им, те използват постепенна корекция, при която силата на лещата се променя постепенно, без видими граници. Осигуряват ясно зрение за всички разстояния, макар че свикването с тях може да отнеме време.

Контактните лещи осигуряват буквално безтегловна и невидима алтернатива за очилата чрез пълен обхват на цялото зрително поле. Те коригират зрението по същия начин като очилата и технологиите напредват с огромни скокове от времето на твърдите, дневни лещи, които изискват седмици за настройване към окото, както и аптечка, пълна с почистващи и дезинфекциращи продукти за съхранение. Съвременните са толкова удобни, че забравяте, че ги носите веднага след поставянето им. Предлагат се меки, за еднократна употреба, газопропускливи, за многократна употреба и дори цветни лещи. В миналото може да са ви казали, че лещите не са подходящи за вас – днес това вероятно вече не е така.

Лещите могат да коригират и астигматизъм, въпреки че ако роговицата ви е прекалено неравна, може да се наложи да носите твърди вместо меки, които просто ще се пригодят към неправилната леща.

Твърди или меки?

Контактните лещи, които се предлагат днес, се произвеждат от различни материали, като издръжливостта им, срокът на носене и времето за изхвърляне също са различни. Офталмологът ще ви посъветва кои са най-подходящи за вас.

Твърди

Рядко се предписват в днешно време и свикването с тях може да представлява проблем. Те лишават роговицата от кислород и могат да се носят само през деня. Понякога се препоръчват на хора с тежка форма на астигматизъм.

Газопропускливи

Те са изработени от материал, който позволява на кислорода да премине през тях, но тъй като са твърди, адаптацията към тях изисква време. По-малко използвани са от меките и са подходящи за хора със силен астигматизъм и пресбиопия.

Меки

Оригиналните меки лещи са направени от пластичен материал, комбинация от вода и пластмаса, наречен хидрогел, който не е газопропусклив, но позволява на кислорода да достигне окото чрез водното съдържание. По-новите варианти съчетават вода и силикон, което ги прави газопропускливи и могат да бъдат носени дори по време на сън. Може да си вземете и разновидности, които променят цвета на очите ви. Меката леща е малко по-голяма от ириса и отблизо може да бъде забелязана.

Хибридни

Някои лещи имат мек външен ръб, съчетан с твърда, газопропусклива среда, което осигурява удобство към леко по-добрите зрителни качества на твърдите лещи.

Дневни лещи

Твърдите и газопропускливите лещи трябва да се свалят и почистват всяка нощ. Не можете да спите с тях. Добрата им страна е, че можете да ги носите една година, преди да ги смените. Можете да си набавите и меки лещи за през деня, които са с трайност от 2 до 12 месеца, както и меки лещи за еднократна употреба, предназначени за дневно носене за по-кратък период преди предвидената смяна.

За продължително носене

Понякога наричани лещи за „продължителна употреба“, те са меки и ви позволяват да спите с тях. В зависимост от вида им можете да ги носите постоянно до седмица или един месец. След това трябва да ги смените. Те са по-скъпи от дневните лещи, но спестявате от почистващи продукти.

За еднократна употреба

Най-доброто при тези продукти са меките лещи, които в края на деня просто изхвърляте. Лещите за еднократна употреба са най-скъпият вариант, ако разчитате само на тях, но потребителите им твърдят, че си заслужават цената и се заклеват в качеството им.

Грижа за лещите

Повечето хора бързо се адаптират към лещите и успешно ги носят с радост, наслаждавайки се на свободата да не носиш очила всеки ден. Но всяка година около един на всеки 20, носещи лещи, среща затруднения. Повечето са дребни трудности, обикновено причинени от твърде продължителното носене на лещите, неспазване на хигиенните правила, чувствителност към почистващите разтвори или лошо напасване на лещите. Най-голямата опасност при лещите е инфекцията, но ако следвате инструкциите за безопасност, очите ви ще се радват на дълги и щастливи отношения с лещите.

Когато ви предписват лещи за първи път, за известен период от време е добре да се подлагате на чести прегледи, а след това – годишни. Погрижете се да изпълнявате точно инструкциите за употреба и поддържане, а ако възникнат проблеми, веднага потърсете помощ.

Решение за разтворите

Свръхчувствителността към разтворите за контактни лещи е често срещана. Повечето разтвори в днешно време са мултифункционални – една течност може да се използва за почистване, дезинфекция и съхранение. Но ако очите ви се раздразнят, подуят или зачервят и ви е трудно да носите лещите, е възможно да сте чувствителни към течността. Сменете разтвора или пробвайте с някой без консерванти.

Песъчинка в окото

Болка, сълзене, зачервяване и усещане за прах в окото, което не изчезва при премигване, могат да означават, че сте издраскали роговицата с песъчинка, попаднала зад лещата. Извадете лещата веднага щом забележите симптомите и измийте окото си с чиста вода или най-добре – със стерилен физиологичен разтвор от аптеката. Ако държите окото си затворено колкото можете по-дълго и не го търкате, драскотината трябва да заздравее сама до няколко дни.

Протеинови наслагвания

Понякога имунната система може да реагира на раздразнение, когато клепачите ви се трият в протеиновите отлагания, натрупващи се по повърхността на контактните лещи. Симптомите включват намалена търпимост към лещите, сърбеж, замъглено зрение и слузест секрет и в определен момент засягат между 1 и 3% от всички, носещи лещи.

Научното наименование – „гигантски папиларен конюнктивит“ – звучи страшно, но това състояние се лекува лесно. Посетете оптика, където вероятно ще ви препоръчат по-добър почистващ препарат или замяна на лещите. Могат да ви предпишат и медикаменти или да ви посъветват да ограничите времето, в което носите лещи.

Все пак се нуждаете от слънчеви очила

Въпреки че материалът на контактните лещи включва филтър за защита от ултравиолетовите лъчи, лещата не покрива цялото око – затова все пак се нуждаете от качествени слънчеви очила, когато сте навън.

Бъдете подготвени

Ако разчитате на лещите си за нормален живот, важно е да имате чифт очила като резервен план в случай на инцидент.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “При проблем със зрението: Какви очила и лещи да си изберем?

  1. Dobi каза:

    Къде мога да намеря такива лещи и очила,за които е написано в тази статия?Искам качествени продукти! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *