Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение с каланхое – използване на тинктура и сок

Много хора имат у дома си това стайно растение, но не всеки знае, че то е алтернатива на известния женшен и помага за лечение на много заболявания.

От семейството Каланхое (Бриофилиум) са познати над 200 вида. За тяхна родина се смята о. Мадагаскар. В диво състояние те растат в тропичните зони на Африка, Азия, Австралия, Централна и Южна Америка. За лечебни цели при домашни условия се отглежда предимно каланхое дегремонтиана (Kalanchoe daigremontiana) .

Лечебните свойства на каланхое

Листата му съдържат много полезни вещества, флавоноиди, полизахариди, дъбилни вещества, различни киселини (ябълчена, лимонена киселина, оксалова киселина), множество макро- и микроелементи (алуминий, мед, калций, магнезий, силиций).

Каланхое се използва като противовъзпалително, за лечение на рани, защото има кръвоспиращи и антисептични свойства. Препаратите, съдържащи сок от каланхое са биогенни стимулатори.

От това растение може да се получи мехлем, тинктура или сок, които се използват при настинки, ринит, възпаление на устата, различни язви, както и разширени вени.

Лечение с каланхое се практикува в стоматологията, гинекологията, офталмологията. Каланхое ефективно помага при заболявания на стомаха, както и при туберкулоза.

Тинктура от каланхое – как да се направите у дома

За целта трябва да отрежете от листата на растението (преди това 3-4 дни не го поливайте). Оставете отрязаните листа за 1 седмица в хладилника и след това ги смелете в блендер и изстискайте сока. Смесете сока с водка или спирт в съотношение 1 част спирт на 5 части сок и съхранявайте в хладилник.

Друга рецепта за тинктура: смачканите листа на каша се смесват водка в съотношение 1:10, оставят се 10 дни при стайна температура, след което се филтрират. Да се съхранява в хладилник.

Получаване на крем от каланхое: Смесете 30 мл сок от каланхое и 50 г безводен ланолин в керамична купа, след това постепенно се добавя 50 г вазелин. Продуктът се съхранява в хладилник.

Как да се прилага за лечение на заболявания

  • Лечение на простуда със сок от каланхое: необходимо е да се капе във всяка ноздра 3-5 капки пресен сок (ако сте чувствителни или за деца се препоръчва да се разрежда с преварена вода).
  • Лечение на неврит на слуховия нерв: Смесете сока на растението и лук (1: 2). Дневно слагайте по няколко капки в ушния канал.
  • Получаване на лекарство за стомашна язва: листата трябва да бъдат смачкани в блендер или мелница, да се сипят в буркан или бутилка от стъкло (тъмно) и се добавя етилов алкохол (1: 0,5). Затворете капака, сложете на тъмно място в продължение на 2 седмици. След това трябва да се прецеди през тензух и да се приема по 1 чаена лъжичка, 1 час преди хранене три пъти на ден. Курсът е с продължителност един месец, месец почивка и след това, ако е необходимо, повторете курса.
  • Лечение на заболявания на устната кухина  (пародонтоза,  гингивит,  стоматит). Трябва да се прилага тампон от марля, напоен в сока на мястото на възпалението. Или изплакнете устата си с алкохолна тинктура, разредена с преварена вода.

 

 

Вижте какво е важно да знаете за пресните и сушени билки и подправки!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *