ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ)

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) е едно от най-противоречивите съвременни болестни състояния, за което има много теории, но липсва ефикасно лечение.

SDVH-1То е едно от най-разпространените поведенчески разстройства при децата с разнообразни прояви. СДВХ засяга момчетата три пъти повече от момичетата и се характеризира, но не задължително, с хиперактивност, липса на внимание, раздразнителност, безпокойство, тъга, импулсивни действия и трудности при заучаване. Смята се, че е обусловено от различни фактори, сред които астма, генетична предразположеност, пасивно пушене, гледане на телевизия от ранна възраст, или от това, че детето не е било кърмено. Истинската причина остава неясна.

Все по-често се обсъжда влиянието на един не по-малко важен фактор – хранителния режим. Учените предполагат, че има връзка между поведенческите проблеми и алергиите към определени храни, както и липсата на важни хранителни вещества.

Още няма доказателства, че определен хранителен режим на детето е причина за поява на СДВХ или че това състояние може да се излекува чрез премахване на алергенните храни и добавяне на хранителни елементи. Но не е ли по-добре да подложите детето си на определен хранителен режим, вместо да го укротявате с лекарството метилфенидат? Ефектът от него е наистина добър – то успокоява симптомите при 7 от 10 деца, но може да е нож с две остриета. По химически състав е подобно на кокаина, а списъкът с възможни странични ефекти е дълъг: загуба на апетит, забавен растеж, нарушение на съня, тикове и проблеми със сърцето. След като сте наясно с потенциалните опасности, не мислите ли, че е по-добре да опитате с промяна на хранителния режим на вашето дете?

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Диета с повишен прием на протеини и сложни въглехидрати

Това вероятно е една от най-важните промени в менюто. Изключете рафинираната захар, тестените изделия и включете протеини и богати на влакнини сложни въглехидрати – част от симптомите на СДВХ почти със сигурност ще изчезнат след нормализиране на кръвната захар. Твърде голямото й количество може да наруши нормалната мозъчна функция.

Настъпва следният процес: захарта и другите рафинирани въглехидрати (бял хляб, бял ориз и картофи, както и безалкохолни напитки, които бързо се разлагат до захари) се усвояват от организма много бързо. В резултат нивото на кръвната захар рязко се повишава. Организмът реагира, като отделя голямо количество инсулин, за да изчисти захарта от кръвта, след което нивото й рязко спада. Мозъкът започва да се съпротивлява, защото няма достатъчно енергия (поради ниското ниво на кръвната захар) и именно в този момент започваме да се чувстваме уморени, раздразнени, разсеяни и неспособни да се концентрираме. Не ви ли напомня на СДВХ? Храната, богата на влакнини и протеини, забавя храносмилането и уравновесява резките промени в нивото на кръвната захар. Така мозъкът получава непрекъсната равномерна доставка на енергия и функционира по-добре. Твърде възможно е именно от това да зависи доброто емоционално състояние.

Изключително важно е детето ви да започне деня със здравословна закуска. Изследване на университета „Тъфтс“ показва, че децата, които закусват с овесена каша или ядки (богати на сложни въглехидрати и протеини), постигат по-добри резултати на тестове за памет един час след закуска, за разлика от децата, които са консумирали зърнена закуска с голямо съдържание на захар или нищо.

Минимален прием: Напълнете чинията на детето си до половината със зеленчуци с ярки цветове, до една четвърт с нетлъсто пилешко месо или пълнозърнести храни като ечемик и кафяв или див ориз. (Овесената каша или ядки и пълнозърнестият хляб също спадат към пълнозърнестите храни.)

Полезен съвет: Един от начините да откажете детето си от сладката зърнена закуска е като смесите шепа от нея с по-здравословна и богата на повече влакнини закуска (със съдържание на захар не повече от 2 г). Така детето ще свикне по-бързо с новия вкус. Намалявайте постепенно количеството на сладката зърнена закуска, докато не я изключите напълно.

Нетлъсто говеждо, бобови храни, леща и други храни, богати на желязо

Желязото е важен елемент, който регулира допамина, а недостигът му е свързан с неспособност за концентрация и слаба мозъчна активност, френски учени провели изследване на деца със и без СДВХ и открили, че стойностите на желязото при децата със симптоми на СДВХ са значително по-ниски. Приемът на добавки желязо може да намали хиперактивността и да подобри настроението и резултатите на тестове за памет при децата със СДВХ, но повечето специалисти препоръчват желязото да се доставя чрез храната. Някои добавки с желязо причиняват запек, което може да наруши усвояването на други не по-малко важни хранителни вещества. Предозирането с желязо е потенциално опасно.

Минимален прием: Около 10 мг желязо на ден.

Полезен съвет: Говеждото е един от най-богатите източници на желязо (купувайте месото от сигурен източник, за да избегнете прием на химикали, които могат да влошат симптомите на СДВХ). Ако искате да спестите на детето си вредните наситени мазнини и холестерол в говеждото, заместете го с тиквено семе или бадеми. Само % чаша бадеми или 2 супени лъжици тиквено семе осигуряват почти половината от дневната потребност на детския организъм от желязо.

SDVH-ribaСьомга, ленено семе и храни, богати на омега-3 мастни киселини

Недостигът на омега-3 мастни киселини е вероятна причина за редица поведенчески и психични разстройства, сред които депресия и аутизъм. Той се свързва и с развитието на СДВХ. Според данните от проведени изследвания някои хора със СДВХ имат много ниски стойности на есенциалните мастни киселини в кръвта, а децата, които не приемат достатъчно количество от тях, имат проблеми с ученето и поведението. (Начин да установите дали детето ви страда от недостиг на есенциални мастни киселини е като погледнете косата и кожата му – ако са сухи, това е сигурен белег за дефицит. Друг признак е прекалената жажда и уриниране.)

Възможните причини за дефицит на омега-3 мастни киселини при деца със СДВХ са две: не приемат достатъчно чрез храната или организмът им не ги усвоява ефикасно. В това може да се крие обяснението защо СДВХ засяга по-често момчетата, отколкото момичетата: ако 8 храната липсват омега-3 мастни киселини, естрогенът спомага съществуващото количество в ор¬ганизма да се запази, а тестостеронът има обратното действие.

Каква е ролята на омега-3 мастните киселини при СДВХ? Една от теориите твърди, че те оказват влияние върху невротрансмитерите допамин и серотонин. Ниските нива на омега-3 се свързват с ниските стойности на допамина, особено в частта на мозъка, която ръководи „изпълнителните функции“, като планиране, контролиране на импулсите и носене на отговорност. Лекарството риталин увеличава нивото на допамина в кръвта. По-голямото количество на омега-3 би могло да има същия ефект.

За да наредим всички парчета от този сложен пъзел, трябва да отчетем откритията на учените, според които определени симптоми на СДВХ удивително наподобяват ранните признаци на биполярно разстройство. Въз основа на това учените правят предположението, че СДВХ може да прикрива психологичен проблем с настроението или тревожност. Специалистите, изучаващи психиатрични болестни състояния, вече са открили връзка между ниските нива на омега-3 мастните киселини и психични разстройства като депресия и шизофрения. Затова е напълно логично да заключим, че липсата на омега-3 е една от вероятните причини за промените в настроението и тревожността при децата със СДВХ.

Ако детето ви яде риба с удоволствие, това е чудесно, но не бива да прекалява, защото някои видове съдържат живак и други токсини. Повечето експерти твърдят, че ползите от рибата са много повече от възможната вреда, но децата и бременните жени трябва да избягват бяла риба тон и да избират по-безопасната консервирана обикновена риба тон.

Други източници на омега-3 мастни киселини, които децата ще харесат, са слънчогледовите и тиквените семки, лененото и сусамовото семе и различни видове ядки, като бразилски орехи и кашу. (Избягвайте фъстъците, които са сред най-разпространените алергени и вероятен причинител на СДВХ.) Организмът има свойството да превръща мазнините от тези храни в омега-3, но не достатъчно ефикасно, което отново превръща рибата в предпочитан източник на полезните мазнини. Минимален прием: Две порции от 100 г мазна риба седмично.

Полезен съвет: Целите ленени семена запазват качествата си по-дълго от смлените. Съхранявайте ги в хладилник и ги мелете с кафемелачка. Добавяйте ги към киселото мляко, зърнената закуска, яйчната салата или печивата. Можете да направите здравословна комбинация от масло от ленено семе и маргарин (без трансмазнини): разтопете кутия маргарин и добавете няколко грама ленено масло, след което замразете сместа.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Есенциални мастни киселини, DHA

Децата със СДВХ обикновено имат недостиг на омега-3 мастни киселини. Означава ли това, че добавките с омега-3 могат да успокоят хиперактивността? Напълно е възможно, като се имат предвид положителните резултати от изследвания на влиянието им върху депресията.

В университета „Пърдю“ е направено четиримесечно изследване на 50 деца със СДВХ, като на част от тях са давани всекидневно добавки с омега-3 и омега-б мастни киселини, на друга част – добавки с плацебо ефект, а на трета – добавки със зехтин. Добавката с комбинация от омега мастни киселини като цяло не облекчила симптомите на СДВХ, но родителите съобщили, че някои от поведенческите проблеми изчезнали, а учите¬лите отбелязали повишаване на вниманието у някои от учениците.

Повечето съвременни изследвания определят омега-3 мастната киселина DHA като най-важната за правилното функциониране на мозъка. Най-добрият източник е мазната риба, но напоследък се появиха опасения относно високите нива на пестициди и живак в нея. Добрата новина е, че днес вече се предлагат добавки, обогатени с DHA на растителна основа от морски водорасли. Всъщност това е източникът на DHA, използван за обогатяване на адаптираните млека за кърмачета.

Доза: Около 200 мг DHA дневно.

Пробиотици

Хранителната непоносимост и алергии обикновено се свързват със СДВХ. Някои диетолози смятат, че при много бърз растеж на вредни микроорганизми, като бактерии или гъбички, лигавицата на червата се уврежда и непреработени хранителни частици безпрепятствено навлизат в кръвта. Имунната система може да реагира бурно и да се получи алергична реакция. Добавките с пробиотици, които съдържат полезни бактерии като lactobacillus и bifidobacterium държат под контрол тези вредни микроорганизми и предотвратяват появата на хранителна непоносимост или алергия. В търговската мрежа се предлагат стотици видове добавки с пробиотици. Изберете замразена добавка, която съдържа живи бактерии и осигурява няколко милиарда организма на прием.

Доза: Следвайте инструкциите в листовката.

SDVH-vit i minМултивитамин/минерал

Учените все още изследват влиянието на отделни хранителни елементи като цинк, магнезий и Вб върху СДВХ, но резултатите са противоречиви. Най-сигурно е родителите да дават на децата си комбинирана добавка от мултивитамин/минерал. Изследвания на деца от началното училище, на които са давани мултивитамини, показват подобрение в поведението и постиженията им, особено при тези, които преди това са имали недостиг на основни витамини и минерали.

Изследователи от Калифорнийския държавен университет са провели няколко проучвания с деца от две основни училища във Финикс. В четиримесечно изследване участвали 80 деца, разделени на две групи – децата от първата приемали половината от препоръчителното дневно количество витамини, а от втората – добавки с плацебо ефект. Приемащите витамини проявили едва половината отклонения в поведението в сравнение с другата група. В друго изследване на деца в същата възрастова група учените дали същите витамини на 245 деца. Този път обект на проучването бил коефициентът им на интелигентност. Макар добавките да не предизвикали драстични подобрения в интелигентността на учениците, тези от тях, които по принцип се хранели здравословно, постигнали внушително подобрение – с около 16 точки повече.

Доза: Следвайте инструкциите на опаковката.

Цинк

Все още не е ясна точната роля на този елемент за развитието на СДВХ, но между тях със сигурност има връзка, защото при децата, страдащи от този синдром, обикновено се открива дефицит на цинк. (За да разберете дали детето ви има недостиг на цинк, вижте дали кожата му е суха. Това може да е знак, който трябва да се потвърди от педиатъра чрез кръвен тест.)

Независимо дали липсата на цинк е директна причина за СДВХ или просто симптом на състоянието, факт е, че някои изследователи са открили връзка между ниските нива на този елемент в организма и нарушеното внимание. Все още няма доказателства дали добавките цинк подобряват вниманието, но някои изследвания предполагат, че това е възможно.

Доза: В проучванията за влиянието на цинка върху деца със СДВХ използваните дози са високи – 150 мг. Според едно изследване обаче децата на медикаментозно лечение, които приемали и по 15 мг цинк (стандартното количество в качествените мулти витамин и), подобрили състоянието си много по-бързо от останалите. Не давайте на децата повече цинк от съдържанието му в мултивитамина, освен ако не е по лекарско предписание. Прекомерното количество може да потисне имунната система.

Кърмените деца страдат по-рядко от инфекции, алергии и астма. Възможно ли е кърменето да предпази детето от СДВХ? Едно изследване дава оптимистичен отговор.

При анализ на 100 деца между 4 и 11 години – 60 със симптоми на СДВХ – учените открили, че 60% от децата със СДВХ са кърмени по-малко от три месеца. От здравите деца само 1/3 били на естествено хранене толкова кратко време. Учените смятат, че ранното отбиване на детето може да го изложи на риск от развитие на СДВХ. Една от сигурните причини за това е лишаването му от майчиното мляко, което е богат източник на есенциални мастни киселини. Препоръчва се детето да се кърми поне 12 месеца. Някои жени са възпрепятствани най-често по две причини – нямат достатъчно мляко или бебето има трудности при сученето. Специалистите съветват майките да хранят децата с адаптирано мляко с докозахексаенова киселина (DHA).

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Рафинирана захар и брашно, както и други прости въглехидрати

Мит е, че захарта действа възбуждащо на децата. И все пак добра идея е да помогнете на детето си да намали приема не само на захарни изделия, но и на всички храни, които предизвикват резки колебания в нивото на кръвната захар – например бял ориз и зърнени закуски с малко съдържание на влакнини. Тези преработени храни не само че влияят зле на кръвната захар, но и са изключително бедни на важни витамини и минерали. Не забравяйте, че стабилното ниво на кръвната захар се отразява благотворно на мозъка, независимо дали детето има СДХВ, или не. Възможно е хиперактивните деца да имат проблеми с усвояването на захарта. Основните признаци за ниско ниво на кръвната захар са нарушение на вниманието и концентрацията, смяна на настроенията и фрустрация.

Ограниченият прием на захар може да намали и вредните гъбички и бактерии в храносмилателния тракт, които допринасят за появата на хранителна непоносимост и нарушават функцията на имунната система. Интерес събужда фактът, че прекомерното размножаване на вредните бактерии клостридии се свързва с друго болестно състояние – аутизъм.

Изкуствени оцветители, консерванти и подобрители в храните

Премахването на всякакви изкуствени бои, консерванти, подобрители, както и храни, които могат да предизвикат алергична реакция, трябва да бъде основно правило в борбата срещу СДВХ. Някои експерти предполагат, че две трети от децата със СДВХ имат скрити хранителни алергии, които вероятно са причина за симптомите им, макар че тази теория не е универсално приета. И все пак симптомите на СДВХ се подобряват след премахването на проблемните храни и изкуствени добавки от менюто. Елиминационните диети, основани на принципа на изключване на определени храни и поетапното им връщане в менюто, дават различни резултати – като цяло обаче поведението на децата се подобрява в границите между 58 и 82%.

Бедата е, че на практика съществуват хиляди вещества, които биха могли да влошат симптомите на СДВХ. Вместо да се опитвате да ги избегнете всички едновременно, най-добре първо изключете изкуствените оцветители (следете етикетите на стоките за съдържание на червени, жълти, зелени и сини оцветители). След проведено изследване ученитете са стигнали до заключението, че поведението на децата значително се подобрява по време на диета без прием на оцветители. След направения анализ те стигнали до извода, че диетата с изключване на изкуствените оцветители постига почти половината от ефекта на лечението на СДВХ с медикаменти.

Изкуствените оцветители присъстват в много продукти, сред които дори витамини, лекарства и пасти за зъби, така че бъдете внимателни. Разумно е да се откажете и от някои често използвани добавки, есенции и консерванти. (Избягвайте продукти със съдържание на ВНА, BHT,TBHQ, натриев бензоат, бензоена киселина, ацесулфам-К, аспартам, захарин.)

Хранителни алергени

Храните, които най-често отключват алергии, са пшеницата, млякото, яйцата, портокалите, шоколадът, ябълките, фъстъците и соята. Алергия може да се открие чрез т.нар. елиминационна диета: изключете потенциално опасните храни от менюто на детето за няколко седмици и след това постепенно ги връщайте една по една като наблюдавайте за промени в поведението му. (Най-разумно е такъв вид диета да се направи с помощта на професионален диетолог.) Друг начин да откриете храната, причиняваща алергия у детето ви, е като се замислите какво обича да яде в големи количества. Любимата храна на детето ви може да се окаже причинител на алергията. Опитайте се да я премахнете за известно време, за да разберете дали поведението му ще се промени.

Тъй като няма универсална диета за СДВХ, ще трябва да приложите принципа на „проба и грешка“, за да откриете коя храна „подпалва“ детето ви.

Кофеин

Специалисти от Чикаго направили следния експеримент с 20 ученици от гимназията: първо им дали да пият кола със съдържание на кофеин, а след това безкофеинова сода. Резултатите им на теста за симптоми на СДВХ в първия случай се оказали много по-високи, отколкото при втория, дори след като бил изключен евентуалният ефект от захарта в напитките.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *