Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при СПИН

Храната няма да ви излекува от СПИН, но подходящата диета ще укрепи тялото и ще му помогне да се справи със стреса от заболяването и с лекарствата за лечението му.

spin-1
СПИН и хранене

Вирусът на СПИН, HIV, подлага на огромно напрежение почти всички системи на организма. Диета, богата на ценни хранителни вещества, като чисти протеини и антиоксиданти, и бедна на празни калории, като захарни изделия и алкохол, осигурява полезни сурови вещества, от които организмът се нуждае, за да се бори с вируса. Здравословната диета може да ограничи страничните ефекти на медикаментите от антиретровирусната терапия (HAART), които се използват за лечение. (Тези нови лекарства удължават живота, но значително повишават холестерола и опасността от сърдечносъдови заболявания.) Ценните хранителни вещества подобряват храносмилането и позволяват на тялото да възстанови важните елементи, които губи в борбата с вируса, да укрепи имунната система, за да преодолее инфекциите, които вземат много жертви сред болните от СПИН.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Нетлъсто месо, риба, пиле, бобови храни и храни, богати на протеини

При борбата с вируса на СПИН тялото има нужда от повече протеини, защото основните компоненти на имунната система са изградени от тях. Когато има недостиг на протеини, което се случва често при серопозитивните, тъй като нуждата от калории е по-голяма, усвояването на храната не е пълноценно и апетитът намалява, имунната система не работи ефикасно.

Това не означава, че трябва да преминете на диета от хамбургери. Наситените мазнини допълнително увеличават повишения от антиретровирусните медикаменти риск от сърдечносъдови заболявания и подхранват възпалителните процеси в тялото. Смята се, че хроничното възпаление е отговорно за много от дълготрайните странични ефекти, често свързвани с лечението на СПИН – остеопороза и диабет от втори тип. Освен това някои причинители на възпаления, наречени цитокини, чието количество се увеличава при консумацията на наситени мазнини, водят до репликация на вируса на СПИН. Затова избирайте месо без тлъстини.

Минимален прием: Приемът на протеини зависи от индивидуалното тегло. Умножете теглото си в кг по 1,3, за да изчислите необходимите ви протеини. Например мъж с тегло от около 70 кг трябва да си осигурява 120 г. (Това е много трудно, защото такова количество се равнява на около 450 г сьомга или пържола или 17 чаши соево мляко на ден.) Жена с тегло 60 кг трябва да приема 78 г протеини.

Полезен съвет: Използването на протеинов прах от суроватка е лесен начин да си осигурите протеини без мазнини. Можете да си доставите цели 34 г само като добавите две лъжици към шейка за закуска.

Храни, богати на влакнини

Приемът на много влакнини помага на тялото да усвоява веществата от храната. Те могат да помогнат при диария, от която болните от СПИН често се оплакват. Влакнините помагат за овладяването на страничните ефекти от антиретровирусните медикаменти, като инсулинова резистентност, повишен холестерол, триглицериди и натрупване на мазнини в коремната област.

Минимален прием: 25-35 г влакнини на ден. Ще си осигурите това количество с 3 порции пълнозърнести храни, като сандвич с пълнозърнест хляб и половин чаша кафяв ориз, 7 порции (от половин чаша всяка) плодове и зеленчуци. Добавете още фасул, леща и ядки.

spin-plodove vlakniniПлодове, зеленчуци и други храни, богати на антиоксиданти

Вирусът на СПИН нанася огромни щети на клетките и най-добрият начин за възстановяването и предпазването на имунната система е да се консумират възможно най-много и най-различни антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на голямо разнообразие от антиоксиданти, витамини и минерали (например А, С, Е и от групата В, желязо, селен и цинк), които обикновено са в недостиг при серопозитивните. Дори в най-ранните етапи от заразяването с HIV се наблюдава дефицит на витамини, в резултат вирусът бързо прогресира и настъпва СПИН. Плодовете и зеленчуците спомагат за попълването на този недостиг.

Не се задоволявайте само с ябълки и портокали. Ефектът на антиоксидантите е най-силен, когато работят заедно. Колкото повече и по-разнообразни плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-добре за вас.

Минимален прием: 7-10 порции плодове и зеленчуци на ден, но ако сте предразположени към гъбична инфекция, причинена от вируса на СПИН, ограничете плодовете, защото захарта може да обостри симптомите.

spin-gabiГъби шийтаке, майтаке и рейши

Тези видове съдържат въглехидрати от вида бета-глюкани. Някои лабораторни изследвания показват, че могат да бъдат полезни срещу вируса на СПИН, защото стимулират клетките на имунната система да унищожават вирусите.

Минимален прием: Няма официално препоръчана дневна доза, но включването на половин чаша гъби като част от приема на плодове и зеленчуци няма да ви навреди.

Полезен съвет: Докато гъбите шийтаке могат да се консумират и сурови, и сготвени, рейши и майтаке изискват по-сложна обработка. За да извлечете бета-глюканите им, варете ги около 30 минути и си направете гъбен бульон. Пийте по една чаша всеки ден. Има и екстракт на капсули.

Кисело мляко с живи бактерии

Ежедневният прием на няколко порции кисело мляко се отразява добре на стомаха. Щом храносмилателната ви система е в добро състояние, по-рядко ще страдате от диария и ще усвоявате по-пълноценно полезните вещества. Колкото по-добро е храносмилането ви, толкова е по-силна имунната система и толкова по-добре ще понесете агресивните медикаменти. Киселото мляко облекчава стреса, който вирусът оказва върху имунната система, защото увеличава популацията от полезни бактерии в стомаха. По-многобройни и по-силни, те не позволяват на микроорганизми, като гъбичките и „лошите“бактерии, да спечелят битката.

Минимален прием: Една-две чаши на ден.

Бразилски орехи и храни, богати на селен

Тези ядки съдържат огромно количество от антиоксидантния минерал селен. Според изследванията сред серопозитивните, които страдат от недостиг на този минерал, смъртните случаи са 10 пъти повече, отколкото при болните от СПИН с нормални нива на селен в организма.

Минимален прием: 200-600 мкг на ден. Лесно ще си ги осигурите с една шепа бразилски орехи. Всяка ядка съдържа между 75 и 100 мкг селен.

Зелен чай

Зеленият чай е чудесен източник на антиоксиданта епигалокатехин-3-галат (EGCG), за който се смята, че има противовирусни свойства. Най-малко едно лабораторно изследване е доказало, че той предотвратява репликацията на вируса HIV в клетъчни култури. Други лабораторни проучвания са показали, че EGCG потиска развитието на саркома на Капоши, вид тумор, към който са предразположени серопозитивните.

Минимален прием: Около четири чаши на ден.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Мултивитамин/минерал

Вирусът на СПИН атакува клетките на стомашната стена, които абсорбират хранителните вещества. Поради това може да се появи хиповитаминоза и нарушена функция на имунната система. Ниските нива на витамините А, Вб, В12 и Е, както и на минералите селен и цинк, са сигнал за напредване на вируса на СПИН. Попълването на изчерпаните запаси от тези витамини чрез ежедневен прием на мултивитамини може да забави развитието на болестта. Едно изследване на HIV позитивни мъже в продължение на 6 години показало, че ежедневният прием на мултивитамин намалява риска от прерастване на HIV в СПИН с 30%.

Доза: Изберете мултивитамин с високо количество на витамини и минерали; следвайте указанията на етикета.

Витамини от групата В

Дефицитът на тези витамини е пряко свързан с напредването на вируса на СПИН. Учени от Университета „Джон Хопкинс“ наблюдавали 310 HIV позитивни мъже

и открили, че участниците с нормални нива на витамин В12 развили СПИН след осем години, а при мъжете с ниски нива вирусът HIV прогресирал до СПИН само за четири години. Не е ясно дали допълнителният прием на витамин В12 забавя развитието на СПИН, но според друго изследване на същия университет със същите участници след осем години прием на витамини В1, В2, Вб и ниацин, настъпването на СПИН значително се забавило и нивото на оцеляване се повишило с 40-60%.

Доза: Използваните дози на витамин В, и В2 в изследването били пет пъти по-високи от препоръчителната дневна доза (ПДД) – 7,5 мг В, и 9 мг В2. Дозата на В6 била два пъти по-голяма от ПДД, или 4 мг. ПДД за витамин В12 е 2 мкг. Тъй като тези дози са значително по-високи от препоръчителните, трябва да се посъветвате с лекар, преди да започнете да ги приемате.

Селен

Серопозитивните, които страдат от недостиг на този антиоксидантен минерал, са 10 пъти по-застрашени от фатален изход в сравнение с HIV позитивните, чиито нива на селен са нормални.

Доза: Най-малко 600 мкг на ден, въпреки че ако консумирате богати на селен храни, вероятно няма да има нужда от такава голяма доза от добавка.

Алфа-липоична киселина

Можем спокойно да наречем това вещество суперантиоксидант. Серопозитивните се нуждаят от по-висок прием на антиоксиданти, за да се противопоставят на оксидативния стрес, на който вирусът подлага тялото им. Алфа-липоичната киселина помага за усвояването на водноразтворимите и мастноразтворимите антиоксиданти (витамин А, С и Е и селен) за по-голям и по-дълготраен ефект в тялото.

Доза: 600-1200 мг на ден.

Глутамин

Аминокиселината глутамин е естествено противовъзпалително средство, което спира диарията. В едно изследване серопозитивни мъже приемали 30 г глутамин на ден и успели да намалят лекарствата срещу диария.

Доза: 2-30 г на ден преди хранене. Вземайте по-висока при диария.

Пробиотици

Освен чрез редовен прием на кисело мляко с живи бактерии, серопозитивните могат да вземат и добавки с пробиотици. Търсете хранителни добавки със замразени пробиотици, които съдържат Lactobacillus acidophilus, L bifidobacterium и L. bulgaricus. И трите вида са особено важни, защото населяват различни части на храносмилателния тракт.

Доза: Между 3 и б милиарда организми всеки ден за поддържане на добро състояние на стомаха и между 15 и 30 милиарда организми на ден, ако имате диария.

Омега-3 мастни киселини

Изследванията не са доказали, че рибеното масло има директно влияние върху вируса на СПИН, но учените предполагат, че то може да изиграе известна роля за потискането му. Освен това омега-3 мастните киселини са естествени противовъзпалителни средства. Омега-3 предпазват и от сърдечносъдови заболявания, което означава, че всички серопозитивни, лекуващи се с антиретровирусни медикаменти, могат да извлекат полза от приема на добавките.

Доза: 600 мг ЕРА и 400 мг DHA на ден.

Направете си коктейл от хранителни добавки

Според най-новите изследвания комбинацията от мощен мултивитамин с витамин В6 (100 мг), алфа-липоична киселина (200 мг), ацетил-л-карнитин (500 мг) и Н-ацетил-цистеин (600 мг)чувствително ще подобри функцията на имунната система. Проведено е изследване, в което серопозитивни, лекуващи се с антиретро вирусни медикаменти, били разделени на две групи. Участниците от първата група приемали описаната хранителна добавка, а останалите – таблетки с плацебо ефект. Оказало се, че броят на CD4 клетките при участниците от първата група бил с 24% по-висок от тези на участниците във втората група, които не показали подобрение.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Тлъсти меса, пълномаслени млечни продукти и трансмазнини

Ограничаването на храните с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини (в хидрогенираните

мазнини) не само понижава риска от сърдечносъдови заболявания, които съпътстват лечението с антиретровирусни медикаменти, но и подобряват имунна та функция. При изследване на университета „Тъфтс“ 18 серопозитивни мъже с висок холестерол преминали от стандартната западна диета с прием на 38% калории от мазнини към диета с прием на 28% калории от мазнини. Тяхната имунна функция се подобрила с 29%.

Алкохол

Алкохолът потиска функцията на имунната система и извлича витамините от група В от тялото, а техният недостиг се свързва с по-бързия прогрес на заболяванията. Той се преработва от черния дроб, който е натоварен от преработването на вторичните продукти от разграждането на медикаментите за СПИН.

Рафинирана захар

Ако консумирате кисело мляко, влакнини и пробиотици за подобряване на храносмилателната функция, не пропилявайте постигнатото с прекален прием на захар, защото тя отслабва имунната функция. Като консумирате твърде много захарни изделия, все едно каните всякакви видове гъбички на пиршество в стомаха си. Гъбичните инфекции водят до хронични възпаления, които допълнително натоварват имунната система. Това е вероятната причина за честите гъбични инфекции на кожата и устата при серопозитивните.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *