Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Можем ли да се заразим от стрес?

Учените казват – да! Как да го избегнем?

Оказва се, че не само настинката е заразна, но и стреса! До този неочакван извод стигнаха неотдавна учени.

stresТази новина е наистина малко по-обезпокоителна, но стресът е заразен – до такъв извод са стигнали учени от Института за науките за мозъка Макс Планк и Техническия университет в Дрезден. Тяхното изследване показва, че ако сме близо до стресиран човек, тялото ни също започва да произвежда хормона на стреса – кортизол.

Една част от участниците в експеримента е трябвало да решат сложни математически задачи и да отговарят на въпроси, а останалите участници да ги наблюдават и оценяват техните действия. Само 5% от хората, които изпълнявали задачите са останали спокойни – но дори и тях, тези които гледат са имали вълнение. Ако участникът и наблюдателят били познати, в 40% от случаите наблюдателите изпитвали стрес по време на експеримента. Тази цифра е била 10% по-ниска, когато участниците не са се познавали.

Учените откриват отговор на стреса при наблюдателите, дори когато те наблюдават тези, които извършват задачите от друга стая или ги виждали на екрана на компютъра. „Това означава, че телевизионните програми, които показват страданията на хората, могат да причинят стрес на публиката,“ – казва Вероника Eнгерт, автора на изследването. „Стресът е много заразен.“

Учените обаче отбелязат, че един-единствен отговор на стреса не вреди на организма, опасен е само хроничният стрес. „Хормоналнният отговор на стреса се е образувал в резултат на еволюцията. Когато сте в опасна ситуация, тялото ви започва да произвежда големи количества от хормона на стреса – кортизол „- обяснява Eнгерт. „Но ако нивото на кортизол се увеличава постоянно – това не е добре за тялото ни.“

Така че не трябва винаги да бъдете в компанията на хора, изложени на стрес – независимо дали става въпрос за работа на вашите колеги или приятели. Отделете малко време да общувате с позитивни хора и вие ще се чувствате много по-добре. (zdorovieinfo.ru)

 

Чудното растение лавандула ще ви отърве от стреса само с присъствието си!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *