ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Папазова: Светлината от компютъра блокира производството на мелатонин в организма

Д-р Папазова засяга една доста пиперлива тема за нашия съвременен живот – спим близо до включен компютър и друга техника, която разстройва съня и блокира производството на мелатонин

Мелатонин е хормон, който в човешкия организъм се произвежда от жлезата епофиза, намираща се в човешкия мозък.

Хормонът мелатонин е мощен антиоксидант. Той  унищожава вредните радикали в човешкия организъм.

Затова лекарите го наричат още  „хормонът на младостта“, каза д-р Папазова.

Мелатонин подпомага съня и подобрява неговото качество. Ако организмът не произвежда достатъчно количество мелатонин, ние не можем да спим спокойно;  не можем да се възстановим и да се заредим с енергия за следващия ден.

papazova-melatonin
д-р Папазова мелатонин

И точно, когато човек има нужда да легне в леглото,  да се отпусне максимално и да спи, като през това време епофизата произвежда мелатонин, светлината от различните техники и апарати в стаята го блокират, обясни д-р Папазова.

Светлината от компютъра, от смартфона, таблета или обикновения мобилен телефон, излъчванията на включения телевизор влияят зле на мозъка, когато се опитваме да спим.

Ние не си даваме сметка, че един много по-безобиден уред – хладилникът, също излъчва вредна за организма енергия. Не е добре да се спи в стая, в която работи хладилник.

Човешкият сън протича през няколко етапа:

Акт на заспиване

Акт на повърхностен сън

Акт на дълбок сън

Акт на събуждане

Проблемите със съня на човек могат да рефлектират върху някой от посочените етапи, каза доц. Иван Стайков.

Доц. Иван Стайков направи клиничен експеримент с репортер от предаването „На кафе“  Лили.

Лили има проблеми със съня още от ученическите години.

Не можела да спи през нощта, едва сутрин започвала да задрямва, а в същото време трябвало да става за училище.

С помощта на лекарства (успокоителни) и терапия Лили се възстановила, но след това заминала в чужбина да учи и отново безсънието се върнало.

Лекар изписал лекарства със зелена рецепта, които вечер наистина я приспивали, но сутрин трудно ставала, затова трябвало да пие и антидепресант.

Доц. Иван Стайков проведе преглед на Лили, която преспа една нощ с прикрепени към главата жици на специален апарат, за да бъде установено кой от етапите на съня е нарушен при нея.

Такива изследвания на съня може да направи всеки, който страда от трайно безсъние – повече от 1 седмица без да има видима причина за това безсъние като загуба на близък човек, преживян друг неочакван катаклизъм.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *