Как да смъкнем калориите на ориза

Оризът трябва да се свари с кокосово масло, а после да се остави в хладилника за 12 часа. Едва тогава той е готов за консумация.

rissТази технология е била представена от ВВС, информира meddaily.ru по информация от британски медии. Приготвен по такъв начин, оризът губи 60% от своята калорийност.

Твърдението си има своята научна разшифровка. При описания начин на приготвяне нишестето в ориза се трансформира и достига състояние, което изисква по-продължително и сложно преработване в организма. В крайна сметка организмът ще получи от тази храна по-малко от очакваната енергия. Оризът всъщност е един от добрите източници на енергия. В тялото той се разпада на прости захари; ако те не бъдат превърнати бързо в енергия, започва тяхното отлагане в мастните депа. Затова идеята за бавно преработване на въглехидратите занимава много специалисти в търсене на ключ към подобна възможност.

Вече са правени аналогични опити със спагети и макарони и ефектът е същият. В продължение на казаното – направени са опити с 38 сорта ориз в търсене на “бавно” нишесте, което се усвоява от организма само частично. Оказва се, че охлаждането на готовия ориз е ключов момент. Тогава молекулите на амилозата – разтворимата част на нишестето, чрез специфична трансформация създават нови връзки и не могат да участват в описаното отлагане в мастно депо. Дори ако вчерашният ориз бъде претоплен, нещата няма да се върнат обратно и ще имаме на разположение нискокалорична порция.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.