ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как ръцете говорят за вашето здраве?

Всеки ден виждате ръцете си, но кога за последен път наистина се вгледахте в тях?

raceteВсеки белег по ръцете – от напукани нокти до треперене може да е сигнал за промени във вашето здраве.

Треперене

Ако ръцете ви треперят неконтролируемо, първо, не се паникьосвайте. Може да има съвсем просто обяснение, например, че сте прекалили с кофеина. Той, както знаете не се съдържа само в кафето, но и в кока-колата, енергийните напитки, а дори и в някои лекарства. Такива могат да бъдат лекарства за астма или антидепресанти. Ако все пак много често се случва да нямате обяснение за треперенето на ръцете, потърсете лекар.

Напуканите или слаби нокти

Ако ноктите ви изглеждат по-бледи, може да имате недостиг на цинк. Цинкът помага за растежа и обновяването на клетките на кожата. Започнете да се храните с повече храни, богати на цинк и вижте дали ще настъпи подобрение. Такива храни са пшеничен зародиш, овес, ядки и месо.

Напукана и люспеста кожа на ръцете

Ако кожата на ръцете ви е такава, може да имате недостиг на витамин B. От тях ниацин (B3) и биотин (витамин B7) са особено важни за здравето на кожата. Вземането на биотин спомага за развитието на здрава кожа и растежа на ноктите, а ниацинът помага за защитата и възстановяването на кожата като предотвратява образуването на меланин, повишаване на растежа на колаген, както и подобряване на естествената бариера за влага на кожата. В допълнение към диетата си яжте храни като риба, фъстъци, гъби, авокадо и риба тон.

Ако имате обриви или екземи, говорете с лекар, който да ви препоръча подходящ мехлем. Използвайте овлажнители, които съдържат витамин А и витамин Е.

Бледи или бели легла на ноктите

Този вид промяна на цвета може да бъде признак на анемия. Рутинен кръвен тест може да покаже дали имате анемия и какво лечение ви е необходимо. Обикновено се вземат добавки, съдържащи желязо.

Сини пръсти

Промяна на цвета на пръстите от бяло до синьо и червено може да сигнализира за синдром на Рейно. Това състояние причинява студенина на пръстите на ръцете и краката и може да бъде придружено с болка, скованост и изтръпване. Експертите смятат, че синдромът на Рейно възниква в резултат на спазъм на кръвоносните съдове и намаляване на притока на кръв, но това не е доказано. Лекарят ще ви назначи лечение, но трябва да носите ръкавици, да избягвате стреса, пушенето и излагането на ниски температури.

Меки нокти

Тези нокти са показател за дефицит на калции или протеини. Един от признаците на хипокалцемия – нисък калций може да бъде чупливи нокти или суха лющеща се кожа и груби косми. Трябва да ядете храна, богата на млечни продукти, а също сардини и спанак.

Тъмни петна по ноктите

Ако видите тъмна ивица в леглото на ноктите си, потърсете лекар. Това може да е знак за ранен меланом, така че трябва да се оцени от експерт.

Кафяви петна

Това са възрастовите и чернодробни петна, които са пряко причинени от излагане на слънце. Ръцете са много податливи на вредното въздействие на слънцето, тъй като те поемат допълнителни UV-лъчи, поради това че са голи. Използвайте крем с висок SPF върху ръцете, когато знаете, че ще бъдат изложени на пряка слънчева светлина за продължителни периоди от време.

 

6 рецепти за домашна грижа за ръцете

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *