ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво езикът казва за здравето ви?

Понякога симптомите, които се показват на езика ви, сигнализират за заболявания като диабет, витаминен дефицит, а дори и скарлатина.

ezikaОбърнете внимание: Ако някой от тези симптоми продължава най-малко две седмици или ако имате болка, посетете Вашия лекар.

Бели петна

Ако те се задържат, може да е свръхрастеж на кандида (известен още като дрожди или млечница). Вие сте с по-висок риск от развитие на това състояние, ако сте на антибиотици, имате диабет, били сте на химиотерапия, вдишвате стероиди за лечение на астма или ХОББ или имате слаба имунна система. Кандида обикновено се лекува с противогъбична вода, която се жабурка и плюе, плюс противогъбични хапчета.

Белите петна могат да бъдат признак на левкоплакия, която често е причинена от тютюн или хронична употреба на алкохол. Рак на устната кухина, понякога може да се развие върху или близо до тези петна.

Нацепен език

Това може да е сигнал за хронично заболяване, наречено орален лихен планус, който се появява, когато имунната система атакува клетките в устата. Жените на средна възраст са най-често засегнати. Ако изпитвате болка, може да ви бъде дадено лекарство като кортикостероид, ретиноид, или имуносупресори.

Червенина

Понякога един зачервен език може да върви  ръка за ръка с болки в гърлото. Може да имате скарлатина, която е бактериално състояние, което възниква при някои хора, които имат стрептокок в гърлото. Това обикновено е свързано с много висока температура и трябва да се лекува с антибиотици.

Червен език може да бъде причинен от атрофичен глосит, поради недостиг на фолиева киселина, B12 или желязо, в този случай, езикът е обикновено лъскав.

Възпаление и подутина

Понякога вкусовите рецептори могат да бъдат временно възпалени и стават по-големи, ако ядете нещо горещо. Други чести причини за подутини включват гангрена язви и херпес – и двете от които изчезват сами по себе си, но могат да бъдат лекувани с цел ускоряване на оздравяването и облекчаване на дискомфорта.

Черно изглеждащ

Понякога е свързано с употребата на антибиотици, гъбична инфекция, диабет, лечение на рак или лоша устна хигиена. Това се случва, когато клетките на езика растат по-бързо, отколкото тялото ви може да поеме. Но бъдете сигурни, че това състояние обикновено преминава от само себе си.

 

Зависимостта между езика и болестите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *