ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при мускулни спазми на краката

Какво са мускулни спазми на краката? Ако някога ви се е схващал мускул на прасеца, ходилото или друга част на крака, знаете колко силна е болката.

muskulni spazmiМускулните спазми се появяват през нощта, нарушават съня и с напредването на възрастта стават по-чести.

Няколко малки промени в начина на хранене мозат да ви помогнат. Най-важните елементи за работата на мускулите са електролитите, които поддържат баланса на киселинността и алкалността на телесните течности. Приемайте повече калций, калий и магнезий. Някои от съветите по-долу ще помогнат и при синдром на неспокойните крака, протичащ с неприятни усещания, които изчезват само при раздвижване на крайниците.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Храни, богати на калций, калий и магнезий

Ако се намират в правилен баланс, тези минерали помагат на мускулите да се свиват и отпускат. Оптималното им количество в организма предотвратява мускулните спазми, които се причиняват от електролитен дисбаланс. Обърнете специално внимание на магнезия – при недостатъчното му количество мускулите не могат да се отпуснат след съкращаване, а много хора не приемат необходимата доза. Ако взимате бета-блокери за понижаване на кръвното налягане, консултирайте се с лекаря си, защото медикаментът може да изчерпва запасите от калий в кръвта ви. Някои диуретици също извличат калия и магнезия от организма.

Минимален прием: Калций: Между три и четири порции нискомаслени млечни продукти или други богати на калций храни, като къдраво зеле и други тъмнолистни зеленчуци, консервирана сьомга с костите и обогатен портокалов сок. Калий: Ежедневни порции авокадо, картофи, бял фасул, кисело мляко, домати или доматен сок, пъпеш канталуп и банани. Магнезий: Много бобови храни, морска храна, ядки и пълнозър- нести храни, листни зеленчуци и шоколад.

Вода и други течности

Когато атлетите получават мускулни спазми по време

на тренировка, най-честата причина е обезводняване.

Повечето от нас не тренират толкова усилено и въпреки това течностите са необходими за поддържането на водния баланс в мускулната клетка (това позволява на мускулите да се свиват и отпускат без напрежение) и за доставянето на електролитите в клетките, където се използват като енергия (в противен случай тези важни минерали се изхвърлят с потта).

Ако мускулните спазми се появяват по време или след тренировка, консултирайте се с лекар. Това може да е знак за атеросклероза или артериална недостатъчност, поради което до мускулите достига по-малко количество кислород.

Минимален прием: Най-малко 8 чаши вода от 250 мл на ден. Докато спортувате, приемайте течности на малки порции (между 100 и 120 мл) на всеки 20 минути. Полезен съвет: Атлетите, които провеждат натоварени 90-минутни тренировки, могат да възстановят електролитния си баланс със специални спортни напитки.

muskulni-tonikТоник

Хининът се предписва в умерени количества на пациенти с мускулни спазми на краката. Съдържа се в малки количества в безалкохолната напитка тоник, като й придава типичния тръпчив вкус. Използването на хинин като лекарство не се препоръчва, защото прекомерното му количество може да причини замаяност и опасни проблеми с кръвта, но тоникът е напълно безопасен в умерени количества.

Минимален прием: Между 240 и 480 мл преди лягане. Полезен съвет: Измивайте зъбите си, след като пиете тоник преди лягане. Подобно на много други безалкохолни, тоникът съдържа лимонена киселина и захар, които допринасят за развалянето на зъбите.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамини В комплекс

В едно тайванско изследване по-възрастни пациенти с тежки нощни мускулни спазми на краката усетили значително облекчение, след като приемали витамини В-комплекс в продължение на три месеца. Витамин В12 е особено важен за провеждането на нервните импулси.

Доза: Добавките с витамин В-комплекс имат различно съдържание, но използваният в изследването съдържал 50 мг Вт (тиамин), 5 мг Вг (рибофлавин), 30 мг В6 и 250 мкг В] 2-

Фолиева киселина

Мускулните спазми при някои хора могат да се дължат на недостиг на фолат. Бременните жени приемат специални витамини и много рядко страдат от синдром на неспокойните крака. Консултирайте се с лекаря си, преди да започнете прием на добавки фолиева киселина. Те могат да скрият симптомите на дефицит на В12

Доза: Между 400 и 800 мкг на ден.

Витамин Е

Няколко изследвания са показали, че витамин Е може да облекчи мускулните спазми в краката. Най-ефикасната доза е различна при отделните индивиди.

Доза: 30 IU, обичайното количество, съдържащо се във всеки мултивитамин. Дози над 1200IU могат да причинят странични ефекти, като замъглено зрение, замайване и главоболие.

Желязо

Желязодефицитната анемия също може да е причина за мускулни спазми. Жените и възрастните хора са особено податливи към това състояние. Недостигът на желязо може да бъде и причина за синдром на неспокойните крака.

Доза: Жените до 50-годишна възраст трябва да приемат 18 мг на ден. Мъжете трябва да избягват добавките желязо, освен ако лекарят не ги предпише като лечение за анемия. Приемът на много желязо от добавки може да причини запек, затова трябва да приемате много богати на влакнини храни и да пиете най-малко 2 литра течности на ден.

Магнезий

 

Някои данни сочат, че добавките магнезий могат да помогнат на бременни жени с мускулни спазми на краката. Ако сте бременна, консултирайте се с лекаря си, преди да започнете да вземате добавката. Почти всички останали обаче могат спокойно да приемат добавки магнезий заедно с количеството, набавяно от храната. Допълнителният прием на 400 мг магнезий на ден по време на хранене може и да не ви помогне, но със сигурност няма да навреди. Избирайте глицинатна или малатна форма на магнезий, защото вероятността да причинят диария е по-малка, в сравнение с цитратната и хидроксидната форма.

Доза: Между 100 и 400 мг на ден ще възстанови недостига.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Кофеин

Кофеинът е диуретик, който извлича течностите от организма, а мускулите се нуждаят от тях, за да функционират нормално. Освен това той свива кръвоносните съдове, намалява циркулацията на кръвта в мускулите и нарушава абсорбцията на магнезий. Ако страдате от синдром на неспокойните крака, задължително избягвайте кофеина. Той увеличава количеството на допамина, чието свръхвисоко ниво се смята за причина за синдром на неспокойните крака.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *