Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се развива замъглено зрение?

Едно от най-честите оплаквания, което се чува в кабинета на очния лекар е замъглено зрение

замъглено зрение

„Мъглата“ в очите, отбелязва офталмоложката Татяна Фадейкина, се проявява под формата на замъглено зрение и като невъзможност за разграничаване детайлите на обекта. Това се отнася както за обекти в непосредствена близост до човек, така и за тези, разположени на разстояние.

„Проблемът може да се прояви както в едното око – тук говорим за едностранно замъгляване, или в двете едновременно – двустранно. Симптомите, които се проявяват под формата на намаляване на зрителната острота, идват постепенно. Това не винаги позволява на човек бързо да реагира на проблема, позовавайки се на незначителни „временни“ промени“, казва офталмоложката Фадейкина.

Замъглено зрение: причина за проблема

Татяна Фадейкина

Какво може да предизвика замъгляване на очите? Татяна Фадейкина отбелязва, че причините са много и разнообрзни:

• Катаракта е замъгляване на лещата. Това е и най-честата причина за замъглено зрение при хора над 60-годишна възраст. С течение на времето лещата губи своята прозрачност, поради което зрителните усещания се променят.

• Вторична катаракта. След операция може да се появи бяла мъгла в очите. Проблемът е в уплътняване и помътняване на задната капсула на лещата на окото

• Рефракционни нарушения. Те включват късогледство, далекогледство и астигматизъм.

• Патология на ретината: макулна дегенерация (нарушения на ретината), диабетна ретинопатия.

• Глаукома. С повишаване на вътреочното налягане пациентите отбелязват, че има и замъгляване, нещо като „воал“ пред окото.

• Проблеми в зрителния нерв (неврит). Първият симптом е просто замъглено зрение – „като в мъгла“. Често, ако причината е в зрителния нерв, симптомът на замъгляването е придружен от болка по време на движение на очите.

• Дистрофични заболявания на роговицата

• Компютърен синдром. Зрително разстройство, което се причинява от пренапрежение (спазъм) на мускулите поради продължителна работа пред компютъра.

• Синдром на сухото око. Разрушаване, разкъсване на слъзния филм.

• Капки за очи. За диагностициране състоянието на зрителната сетивна система някои изследвания изискват използването на капки за очи, които могат да причинят замъглено зрение. При лечението на някои очни заболявания е нужно да се слагат капки, които временно причиняват мъгла, но след няколко часа зрението се възстановява и замъгляването изчезва.

• Болест на Грейвс. Ако не се лекува, заболяването на щитовидната жлеза, известно като болест на Грейвс, може да причини очни симптоми, включително замъглено или двойно виждане.

• Високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане може да засегне цялото тяло, включително малките кръвоносни съдове на очите.

Високото кръвно налягане може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове в ретината, ограничаване притока на кръв и подуване. С течение на времето това може да увреди кръвоносните съдове и да доведе до проблеми със зрението. Това се нарича хипертонична ретинопатия.

„Проблемите с едното око възникват и поради възпаление в окото, причинено от заболявания като конюнктивит, кератит, иридоциклит“, уточнява офталмоложката Фадейкина.

Замъглено зрение: лечение

Ситуацията трябва да се коригира в зависимост от причината, която го е причинила. За това е необходимо да се консултирате със специалист, да проведете преглед и да се постави диагноза. Въз основа на получените данни лекарят ще предпише лечение – дали ще бъде медикаментозно или хирургично, специалистът ще реши. Самолечението е неприемливо.

„По време на лечението, както и след него, се препоръчва да следвате препоръките на лекаря, както и да намалите зрителното натоварване, да избягвате шофирането и да се откажете от лошите навици“, препоръчва Татяна Фадейкина.

Естествено лечение на замъглено зрение

В зависимост от причината за замъглено зрение, тези естествени лечения и промени в начина на живот могат да ви помогнат да виждате по-ясно:

Почивка и възстановяване

Човешките очи са чувствителни и се нуждаят от почивка точно както останалата част от тялото. Затова се уверете, че получавате достатъчно часове приличен сън. Ако седите пред компютъра дълги периоди през деня, правете почивки на всеки 20 минути, като използвате правилото 20-20-20 .

За да изпълните правилото 20-20-20, просто преместете погледа и гледайте обект на най-малко 20 фута (6 метра) разстояние, за 20 секунди, на всеки 20 минути.

„Смазвайте“ очите

Ако замъгленото зрение е причинено от сухота в очите, може да успеете да подобрите състоянието просто като мигнете бързо няколко пъти или като използвате топъл компрес, за да масажирате нежно клепачите.

Може също така да си закупите изкуствени сълзи от близката аптека или онлайн. Те работят, като поддържат очите влажни и предотвратяват сухотата, причинена от напрежението.

Подобрете качеството на въздуха

Ако живеете в сух климат (или през лятото е прекалено горещо), използвайте овлажнител, за да предотвратите сухота в очите. Избягвайте климатици и вентилатори, които издухват въздух директно към лицето, особено през нощта.

Откажете цигарите!

Пушенето може да допринесе за много очни заболявания, включително катаракта и увреждане на зрителния нерв. Цигареният дим също така допълнително дразни сухите очи.

Избягвайте алергени

За да предотвратите и лекувате алергии, избягвайте всичко, което ги причинява.

Например, ако сте алергични към прах, не забравяйте да почиствате често, за да избегнете натрупването на прахоляк, който може да повлияе на очите, докато спите.

Ако вашите алергии са причинени от алергени на открито, затворете прозорците и използвайте климатична система, която може да ги филтрира.

Ако тези стратегии не работят, можете да попитате вашия офталмолог за антихистаминови капки за очи. Някои се предлагат и без рецепта, но все пак консултацията е важна.

Приемайте омега-3 мастни киселини

Няколко изследвания показват, че омега-3 мастните киселини имат някои положителни ефекти върху хората със симптоми на сухо око.

Омега-3 мастните киселини могат да бъдат приемани под формата на хранителни добавки, но може също така да си набавите омега-3, като увеличите приема на:

• мазни риби;
• водорасли;
• ленено семе;
• орехи.

Консултирайте се допълнително с медицински специалист, преди да приемете омега-3 добавки, тъй като те могат да увеличат риска от кървене.

Защитете очите си

Един от начините да ги предпазите е да носите слънчеви очила , когато сте навън. Изберете такива, които блокират както UVA, така и UVB светлината.

Слънчевите очила могат да бъдат полезни и при студено, сухо време или когато снегът отразява слънцето в очите. Друго предимство е, че блокират вятъра от дразнене на очите.

Вземайте витамин А

Диета с ниско съдържание на храни, които съдържат витамин А , може да доведе до сухо око и други проблеми със зрението, включително замъглено зрение.

Витамин А се среща в две форми:

– Ретинол и ретинилови естери, които се съдържат в животински продукти, като мляко, извара, черен дроб и риба.

– Провитамин А каротеноиди , които се намират в растителните храни, като:

• сладки картофи;
• моркови;
• къдраво зеле;
• червени чушки;
• спанак;
• тиква.

Имайте предвид, че препоръчителната дневна доза за витамин А е 900 микрограма (mcg) и 700 mcg на ден, съответно за мъже и жени.

Витамин А е мастноразтворим. Това означава, че се съхранява в тялото и може да се натрупва до нездравословни нива с течение на времето. Приемането на твърде много витамин А е възможно да доведе до токсичност и сериозни странични ефекти.

Източник: kp.ru, healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *