Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при лупус

Лупус остава една от най-големите загадки в медицината. Учените още не знаят коя е причината за това автоимунно заболяване, но предполагат, че то възниква, когато определени гени взаимодействат с фактори на околната среда, като обикновени вируси.

lupus-1Това подвежда имунната система и тя започва да про-извежда антитела, които се насочват срещу тъканите и органите на собственото тяло. Тези антитела, наричани автоантитела, се натрупват в органите на тялото и се развива възпалителен процес. Съществуват няколко вида лупус, най-разпространеният от които е системният лупус еритематодес. Заболяването може дапротече сравнително леко, например с умора, болка в ставите, кожни обриви или по-тежко, засягайки важни органи като бъбреците.

Лекарите винаги препоръчват на страдащите от лупус да се хранят здравословно, с по-малко мазнини и повече пресни зеленчуци. Тъй като повечето лекарства за лупус действат като намаляват възпалението и успокояват свръхактивната имунна система, логично е да се предположи, че приемът на храни и добавки със същото действие ще помогне (като допълнение, а не заместител на медикаментите). Макар че няма диета за лупус, някои изследвания на животни и хора предполагат, че хранителният режим може да намали възпалението и да ускори възстановяването.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Риба и други храни, богати на омега-3 есенциални мастни киселини

Резултатите от изследванията показват, че в Япония и ескимоските общества в Гренландия, където има голяма консумация на омега-3 мастни киселини от риба, морска храна и други източници, автоимунните заболявания са много по-малко, отколкото в страните, където тези храни не са популярни. Това, разбира се, не означава, че рибата намалява риска от лупус, но трябва да отбележим, че е доказана връзката между високия прием на риба и по-малкия брой на случаите на депресия и сърдечносъдови заболявания. Следователно предположението, че рибата помага при лупус, може да се окаже основателно.

Не са провеждани конкретни изследвания за доказване, че консумирането на риба намалява възпаленията при лупус, но има други проучвания, които показват, че приемът на добавки омега-3 от вида ЕРА и DHA (съдържащи се в студеноводните риби) намалява възпаленията, причинени от автоимунни заболявания, и може да забави развитието на болестта. Не може да се каже със сигурност дали подобрението се дължи на хранителните добавки, или е част от естественото протичане на заболяването, включващо изостряне и затишие на симптомите. Изследователи от Университета на Ълстър в Северна Ирландия наблюдавали 52-ма души със системен лупус еритематодес, които приемали 3 г добавки омега-3 от вида ЕРА в продължение на 24 седмици. Участниците докладвали, че получили с 23% по-слаби симптоми на заболяването в сравнение с групата на плацебо. В британско изследване на 27 пациенти, които приемали 20 г ЕРА на ден, около половината от участниците регистрирали положителен резултат. Лененото семе е друг източник на омега-3, особено на алфа-линоленовата киселина (ALA). При едно канадско изследване осемте участници получили подобрение на бъбречната функция, след като всекидневно приемали около 30 г ленено семе заедно със зър¬нената си закуска или плодовия сок.

Минимален прием: Поне 2 порции риба всяка седмица. За да си доставите количествата омега-3, използвани в изследванията, трябва да приемате и хранителни добавки.

Полезен съвет: За двоен противовъзпалителен ефект изберете сьомга, дъгова пъстърва или миди. Освен омега-3 те съдържат голямо количество от антиоксидантния минерал селен, който също има противовъзпалителни свойства.

Зелен чай

Данните от изследванията показват, че лупусът се среща рядко в страни като Китай и Япония, където зеленият чай е традиционно питие. Едно от обясненията е, че полифенолите в него имат силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Пиенето на зелен чай или прилагането на пакетчетата чай директно върху обривите при лупус може да се окаже ефикасно. При лабораторни изследвания учените от Медицинския колеж на Джорджия смесили полифеноли от зелен чай с клетки от кожата и слюнчената жлеза, при което установили значителен спад в показателите на системния лупус еритематодес.

Минимален прием: Тъй като изследванията са на много ранен етап, учените не са обявили препоръчителен прием на зелен чай. Но едва ли ще ви навреди, ако започнете с няколко чаши на ден.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Омега-3 мастни киселини

Учените още не са единодушни по въпроса дали омега-3 помагат при автоимунни заболявания, тъй като досегашните изследвания са проведени основно с животни. И въпреки това едно малко изследване в Индия открило, че добавките с ЕРА и DHA (които действат най-добре в комбинация) намалили рецидивите при 10 пациенти със системен лупус еритематодес. Участниците в друго изследване, които страдали от хронични възпалителни заболявания, успели да намалят дозата на нестероидни противовъзпалителни медикаменти след прием на рибено масло.

Доза: Между 3 и 6 грама висококачествено рибено масло всеки ден. Добавките с рибено масло трябва винаги да се съхраняват в хладилник. Ако усетите неприятен дъх на риба в устата си след прием на добавката, това означава, че рибеното масло е започнало да се разваля.

Антиоксиданти, особено витамин Е, витамин А и селен

Според някои изследвания ниските нива на витамин А и Е, за които се смята, че увеличават риска от ревматоиден артрит, са рисков фактор и за лупус. Животни, които страдат от недостиг на витамин А, обикновено имат по-тежки симптоми на лупус. Въпреки че резултатите от изследванията са много противоречиви, има данни, че приемът на добавки витамин Е и бета-каротин (предшественик на витамин А) намалява обривите при лупус. Селенът притежава противовъзпалителни свойства. При изследвания на лабораторни мишки с лупус, тези, които били подложени на диета с висок прием на селен, оцелели по-дълго.

Доза: Витамин Е: 800 мг смесени токофероли. Бета-каротин: При изследванията са използвани 50 мг три пъти на ден, или общо 150 мг на ден. Селен: 70 мкг на ден.

lupus-vitDВитамин D

Последните изследвания показват, че дефицитът на витамин D може да причини голям брой автоимунни заболявания. В САЩ, особено в северните щати, много хора изпитват недостиг на витамин D. До голяма степен това е причината за многобройните случаи на остеопороза при жените и дори при мъжете, и особено при хора с лупус, които приемат стероиди. Въпреки че няма конкретни изследвания за ролята на добавките витамин D за лечението на лупус, ние препоръчваме да ги вземате.

Доза: Между 1000 и 2000 IU от витамин D3 (холекалциферол) на ден.

Ще помогне ли вегетарианската диета?

Отговорът е „Вероятно“. Вегетарианската диета и диетите без прием на животински продукти значително намаляват симптомите на хронични възпалителни заболявания като ревматоиден артрит. При вегетарианските диети приемът на протеини е много по-малък. Високият прием на протеини натоварва бъбреците и преминаването на непротеинова диета може да помогне на болните от лупус, защото в 60% от случаите заболяването засяга бъбреците. Може да се наложи да намалите и рибата. Ще си доставяте полезните омега-3 от растителни източници като лененото семе и хранителни добавки.

Друга причина да се откажете от животинските мазнини е съдържанието на арахидонова киселина, която увеличава възпаленията.

Възможно ли е ДХЕА да помогне?

Половите хормони играят голяма роля за функционирането на имунната система. Известно е, че естрогенът увеличава производството на автоантитела, което е Вероятна причина за това, че лупусът засяга предимно жени. Още няма категорични доказателства, но е възможно нивото на естрогена да бъде нормализирано с помощта на андроген, т.е. мъжки полов хормон. Именно в това се състои действието на добавката ДХЕА (Дехидроепиандростерон): андрогените намаляват възпалителните процеси и потискат имунната система.

В тайванско изследване част от 120 жени със системен лупус еритематодес приемали 200 мг ДХЕА всеки ден, а останалите участнички приемали плацебо в продължение на 24 седмици. В резултат при първата група възпалителните реакции намалели с 16%. Други изследвания показват, че хората, приемащи ДХЕА, са успели да намалят дозата на стероидните медикаменти.

Изследванията с ДХЕА обикновено включвали ежедневен прием на 200 мг. Добавките ДХЕА трябва да бъдат вземани само под лекарско наблюдение поради възможните странични ефекти. Той увеличава нивото на тестостерона, което може да доведе до поява на акне, окосмяване на лицето и повишаване на холестерола и триглицеридите. Продължителното прилагане на ДХЕА при лабораторни мишки води до развитие на рак на черния дроб, а с течение на времето и до влошаване симптомите на лупуса.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Шафраново, слънчогледово, царевично олио и повечето видове маргарин

Те имат голямо съдържание на омега-6 есенциални мастни киселини – полиненаситените мазнини, за които се смята, че увеличават възпалителните процеси. В Щатите се консумират твърде много омега-б и твърде малко противовъзпалителни омега-3. Някои експерти предполагат, че този дисбаланс е предпоставка за много хронични възпалителни заболявания като ревматоиден артрит.

В едно много малко изследване 11 болни от лупус намалили приема на омега-б мастни киселини за една година. В резултат 8 от участниците получили облекчение на състоянието си. Германско изследване на 60 болни от ревматоиден артрит потвърждава това. При участниците на противовъзпалителна диета болката и чувствителността на ставите намаляла с 14%, в сравнение с тези, които продължили на стандартната западна диета. След като участниците на противовъзпа лителната диета започнали да приемат и добавки с рибено масло за два месеца, подуването и болката в ставите им намалели още повече.

Пакетирани и готови пържени храни

Тези храни съдържат много трансмазнини, които също допринасят за възпаленията. Ако в списъка със съставките на продукта откриете „полухидрогенирани мазнини“, това означава, че той съдържа трансмазнини.

Алфалфа

Семената и кълновете на алфалфата съдържат аминокиселината Л-канаванин, за която се смята, че усилва симптомите на лупуса.

Храни, богати на цинк

Не е препоръчително да развивате недостиг на цинк, защото този елемент е ключов за много важни функции на организма. Той е сред най-ефикасните средства за укрепване на имунната система, затова, ако страдате от лупус, не трябва да приемате допълнително от него. Придържайте се към препоръчителната дневна доза от 15 мг на ден и избягвайте богати на цинк храни.

Ехинацея

 

Тази билка стимулира имунната система, затова не се препоръчва на болни от лупус, тъй като може да отключи възпалителен процес. В европейските държави в упътването на продуктите с ехинацея е посочено, че са противопоказни за хора с автоимунни заболявания.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *