ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

3 здравни въпроса, които вълнуват дамите

1. Случва ми се да кървя след менструация. Тревожно ли е това?

Това кървене може да се дължи на различни причини. Всичко зависи от контекста. Ако се случва при жена, която е на контрацепция, може би е свързано с контрацептива й. При другите може да е хормонално смущение, възпаление на шийката на матката или на вагината, инфекция или тумор. Но при всички положения е задължителна консултацията с лекар, особено ако кървенето се повтаря.

2. Над 35 години съм и съм бременна, трябва ли да ми направят амниоцентеза?

Изследването за синдрома на Даун или тризомия 21 е задължително, ако плодът е с повишен риск за генетична аномалия: над 35 годишна възраст на майката, недобри данни от ехографското изследване на главичката на плода, лоши данни от кръвните маркери на майката. Ехографското изследване на главичката на плода и кръвните маркери се правят през damaпървото тримесечие от бременността на бъдещите майки. Ако се открие повишен риск, тогава се препоръчва амниоцентеза или алтернативата й – ДНК тест на плода, за да се потвърди или отхвърли диагнозата. Факт е, че рискът от тризомия 21 нараства с възрастта на майката. Той е 1 на 1500 при родилките на 20 години, но е 1 на 400 при родилките на 35 години и 1 на 100 при родилките на 40 години.

3. Взимала съм противозачатъчни хапчета в продължение на години, ще имам ли сега проблеми със забременяването?

Не, противозачатъчните хапчета не могат да ви направят стерилна. Те не увреждат плодовитостта дългосрочно, а само пречат да се зачене в момента, пише сп. „Журнал“. Щом ги спрете, можете веднага да забременеете. Но имайте предвид, че след 35-годишна възраст, с хапче или без, женската плодовитост шеметно намалява. Колкото до отсрочката от един до пет месеца, която според някои се препоръчва от спирането на противозачатъчните до зачеването, това е напълно неоснователен съвет, поредният мит. Нито едно сериозно медицинско изследване не е потвърдило да се е увеличил броят на аномалиите, спонтанните аборти или на многоплодните бременности, ако се зачене веднага след прекратяване на контрацепцията. Добре е обаче да знаете, че след 30 години 95% от жените, които искат да имат дете, успяват. А на 40 години 35% от жените имат проблем със зачеването. Затова не отлагайте много този момент.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *