Научете как една медицинска сестра от София се спаси от рак на хранопровода

Почти всичко онкологично заболяване може да бъде овладяно, ако се „хване“ навреме

рак на хранопровода Историята на Катя Маркова от София е доказателство за това. Бившата медицинска сестра скоро ще стане на 80 години. В началото, когато тя имала киселини, решила че е заради гастрита. Но щом започва да ѝ се повръща, Катя Маркова е почти убедена, че е болна от язва. Истинското притеснение за нея идва, когато започва да преглъща трудно. Тогава тя е почти сигурна, че има същото заболяване като майка си, която е починала на 69 години от рак на хранопровода.

Спасението за Катя Маркова идва в лицето на светилото в коремната хирургия доц. д-р Евгени Аструков. Той назначава изследвания и диагнозата е потвърдена.

„Добре, че знаех симптомите от майка и бързо отидох на лекар. Имах същата болест, но в ранен стадий. Сега нямаше да съм жива“, казва Маркова, която скоро навърши 80 години. Преди 18 години д-р Аструков отстранил долната част на хранопровода й, горната половина на стомаха и няколко жлези. За това колко е важна превецията, както и честите прегледи разказва самата Катя Маркова на страниците на вестник „Живот без рак“.

Болестта се открива трудно, но постоянните киселини и мъчителното преглъщане на храна за повече от 3 седмици са сигурни сигнали за нея. Ако се действа бързо, този вид рак е лечим. Хранопроводът е дълга тръба, която придвижва храната от гърлото до стомаха. Горната й част е зад дихателната тръба, наречена трахея. Долната минава през гръдния кош между гръбначния стълб и сърцето.

Ракът на хранопровода бива два вида. Единият е карцином в горната част, при който мускулните клетки от вътрешната страна започват да се делят неправилно. Вторият е аденокарцином в долната част. Причинява се от злокачествено израждане на жлезите, които произвеждат слуз за улесняване на плъзгането на храната надолу.

Други симптоми за болестта са загуба на тегло, болки в гърлото, гадене и повръщане. 90% от страдащите от нея са на възраст над 50 г.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *