Може ли аспиринът да увреди слуха? Вижте подробности!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Не позволявайте на лекарствата да увредят ушите ви

Ототоксичните реакции са относително рядко срещани при повечето лекарства, но е добре да ограничите риска от влиянието на медикаментите върху слуха ви. Предлагаме ви някои насоки.

– Преди де вземете каквото и да било лекарство, попитайте фармацевта или проверете листовката за изброени ушни симптоми сред страничните ефекти.

– Ако в семейството ви има случаи на проблеми с ушите или преди сте имали реакция от лекарства, уведомете за това личния си лекар.

– Кажете на лекаря, ако сте имали или имате проблеми със слуха, тинитус, равновесни затруднения или замаяност.

– Избягвайте шумните места, докато приемате лекарството – вредата от шума може да се комбинира с действието на aspirinмедикамента.

– Никога не вземайте повече от препоръчителната доза.

– Докато приемате което и да било лекарство, както и 1-2 седмици след това, внимавайте за необичайни симптоми, колкото и леки да са те, и съобщавайте за тях на лекаря си веднага. Ранните сигнали за реакция включват замаяност, тинитус, заглъхване или напрежение в ушите, влошаване на съществуващи вече глухота или тинитус, както и световъртеж.

Таблетките не са бонбони

Аспиринът, който се съдържа в много лекарствени препарати, има роля в загубата на слуха. Представете си, че приемате нещо за ревматизъм, настивате и посягате към лекарството за настинка и грип. По-късно ви заболява глава и без да се замислите, пиете болкоуспокояващо. Всеки от тези продукти може да съдържа аспирин – така че сте взели тройна доза, без да го разберете. Винаги проверявайте опаковката за съдържанието и се опитайте да не приемате твърде много таблетки наведнъж.

Застрашени ли сте?

Някои хора са по-чувствителни на разрушителната страна на лекарствата, отколкото други. Изброените по-долу са в опасност:
– малки деца
– възрастни хора
– всеки с история на ушни заболявания в рода
– всеки, който е имал ототоксична реакция
– хората с установена загуба на слуха
– хората, които приемат повече от един потенциално токсичен медикамент едновременно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *